Petak, 31 ožujka, 2023

UNWTO brine fluidnost pandemije. Oprez ostaje, no trend ponovnog pokretanja turizma postoji.

Više od 50 posto turističkih odredišta ublažilo ograničenja putovanja, ali oprez ostaje

Iako je do početka rujna više od 50% svjetskih destinacija ublažilo mjere opreza, mnogo njih je iste ipak zadržalo do daljnjega. Ocjene UNWTO-a govore o trendu ponovnog pokretanja turizma bez obzira na gore navedeno, a takve činjenice temelje na analizi organičenja putovanja do 1. rujna 2020. u svim regijama svijeta. U samom izvješću navodi se da je do rujna ove godine 53% destinacija u svijetu ublažilo restrikcije, a nešto manje, točnije 47% ih je zadržalo.

Suradnja i komunikacija te sinergija vlada rezultirale su ponovno pokretanje turističkih tokova, što se reflektira ili će se tek reflektirati na povratak socijalnih i ekonomskih beneficija od turizma kao gospodarske grane.

Najviše zabrinjavaju destinacije, među kojima je i Hrvatska, kojima veći dio BDP-a čini upravo turizam i bez kojeg nema nekog značajnog gospodarskog pomaka.

Od svih odredišta koja su ublažila ograničenja, njih 64% visoko su ovisni o zračnim tokovima, odnosno dolascima stranih turista zračnim prometom. Male otočne zemlje koje nemaju izlaz na more također su dio tih brojki, jer im više od 70% turista dolazi zrakoplovima kojih sada praktički nema.

Najveći problem kojeg je asocijacija detektirala jest fluidnost pandemije – ako se u nekim odredištima ili regijama turizam ponovno i pokreće, u drugima se restrikcije i preporuke vlada mogu pojačati te se granice ponovno zatvoriti. Stoga je u ovom trenutku jako teško predvidjeti razvoj situacije i da li će se i kada ovakav krug zatvoriti.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno