Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Unatoč svemu, optimizam za zimska turistička putovanja postoji

Hrvati u 2021. su prosječno turistički putovali 2.7 puta, što je manje od 3.4 putovanja u 2020., i pritom na putovanju trošili oko 8000 kuna, za razliku od lanjskih 6100, a zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.

O tome su u ponedjeljak izvijestili iz tvrtke Mastercard na temelju online ankete MasterIndex o putovanjima, provedene u Hrvatskoj u rujnu na uzorku od oko tisuću korisnika bankarskih usluga od 18 do 55 godina, piše Index.

U tom su istraživanju u rujnu ove godine, dok je epidemiološka situacija izgledala povoljnije nego krajem studenoga, ispitanici pokazali određeni optimizam za zimska putovanja u inozemstvo i po Hrvatskoj te je njih 43 posto odgovorilo da to planiraju, naspram 21 posto prošle godine.

37 posto ljudi ne planira putovanje ove zime

Istraživanje je pokazalo i da 37 posto ispitanika ne planira putovanje ove zime, a petina još uvijek ne zna hoće li putovati, odnosno 46 posto je navelo da zimi uopće ne putuju u inozemstvo, od čega njih 41 posto jer im to ne dopuštaju osobne financije, a manje od trećine njih to ne želi zbog pandemije jer putovanja mogu biti otkazana.

Polovica ispitanih ili 51 posto planira pak putovati u neku europsku destinaciju za advent, što je veliki porast u odnosu na prošlu godinu, kada je to planiralo tek 11 posto.

Četvrtina ispitanika planirala je na doček Nove godine u europskim gradovima, a na skijanje 17 posto, što je također više od njih 5 posto koji su to planirali prošle godine.

Tko planira putovanja?

Među svima koji planiraju putovanja, najviše je onih s višom razinom obrazovanja, višim primanjima te iz Istre, Primorja i Gorskog kotara, pri čemu je iz Istre njih 28 posto sigurno da će putovati ove zime, dok je to u sjevernoj Hrvatskoj znatno manje, njih samo 3 posto.

Na adventska putovanja po Europi Slavonci pak planiraju više ići nego ispitanici iz Istre i Zagreba, tj. njih 68 posto naspram njih 47 posto.

Koje su najatraktivnije lokacije za putovanja?

Po Hrvatskoj zimi planira putovati 56 posto anketiranih, i to najviše na vikend-izlete i u posjet obitelji i prijateljima, a trećina bi i na adventska i novogodišnja putovanja, i to najviše ispitanici s primanjima iznad 9000 kuna i najviše iz Istre, Primorja, Gorskog kotara i Dalmacije.

Najatraktivnije lokacije za putovanje po Hrvatskoj zimi za sudionike ankete su Zagreb s okolicom, središnja Hrvatska, Istra i Primorje.

SourceIndex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno