Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Ulaganje u hrvatsku nautiku vrijedno desetak milijardi kuna. Jesmo li uopće svjesni?

Ulaganje svjetskog lidera u Hrvatsku? Jesmo li svjesni potencijala?

Ulaganje od desetak milijardi kuna u marine na Jadranu.

CVC pri preuzimanju poslova turske Dogus grupe otvorio je sebi vrata u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je još prije 10 godina, uz tri marine izgradio i hotel. Također, svrmeneom su postali vlasnici 20% u državnom ACI-ju.

Marine Dalmacija, Mandalina i Borik samo su početak njihove misije da formiraju lanac nautičkih marina na istočćnom Mediteranu. A strateško uporište bilo bi na hrvatskom Jadranu.

CVC fond

Fond je osnovan još 1981. godine, a sada upravlja s imovinom vrijednom preko 10 mlrd. dolara. Štoviše, u to ne ubrajamo cca 24 mlrd. investicijskog kapitala. Zbog krize koja je pogodila Tursku, tvrtka Dogus morala je, zbog ogromnog duga prodati marinski biznis CVC-u.

U sklopu D-Marina CVC trenutno ima i 14 marina u 5 različitih država. Stoga, potencija je u povećanju ovog segmenta njihova poslovanja. Naime, ako gledamo sam portfelj, onda ulaganje u marine za ovu korporaciju nije primaran posao. Baš zato žele pojačati rad i stvoriti nove vrijednosti kroz svoje investicije.

Potencijal za hrvatski turizam

“Želimo okrupniti naš portfelj i načelno smo zainteresirani za svaku marinu koja se u Hrvatskoj nađe na tržištu”, kaže Szőke. S obzirom na to da je CVC investitor s poprilično dobrim renomeom u stvaranju nove vrijednosti kroz svoje investicije, ovi planovi nude i značajan potencijal za hrvatski turizam.

Ulaganje u sektor iznimne važnosti

Novi, veliki lanac nautičkih marina za hrvatski turizam u ovom trenutku značio bi mnogo. Bio bi poticaj za rad na novim marinama kao i poticaj za razvoj postojeći. CVC kao investitor, pogotovo u hrvatskim okvirima, doista znači lukuz i spada u globalni vrh. To je tvrtka koja zapravo investira u kompanije iz različitih branši. No svoju potencijalnu zaradu u Hrvatskoj vidi isključivo kroz poslovanje samih marina i unapređenje njihovog poslovanja. Nautički turizam u Hrvatskoj doista je podigao standard i kvalitetu same usluge. Stoga bi bilo bolje postati svjestan da su veliki igrači tu, u Hrvatskoj. Više se pridavalo pažnje tome koji je vlasnik otišao nego koga smo dobili.

Deseci milijardi eura

Deseci milijardi eura kojima raspolažu mogli bi se pokazati kao korisna poluga za pokretanje novog ciklusa razvoja tradicionalno slabo kapitaliziranih hrvatskih poduzeća ili kod provedbe sljedećeg stadija privatizacije javnih poduzeća koje Vlada najavljuje. No, je li itko uopće primijetio da su ovdje?

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno