Zastupnik Anton Kliman (HDZ) odbacio je kritike oporbe na račun turističkih zajednica poručivši da turisti u Hrvatsku ne dolaze slučajno već putem organiziranog sustava na čelu s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom koja nas promovira u svijetu.

Turističke zajednice nose nam turističku promidžbu u svijetu, velike turističke tvrtke preko turističke zajednice ostvaruju najveći broj dolazaka, poručio je u petak oporbenim zastupnicima Kliman, bivši ministar turizma.

Istaknuo je da je upravo kvalitetan nastup dijela turističkih zajednica omogućio u vrijeme koronakrize dobre turističke rezultate.

“Ukidanjem Hrvatske turističke zajednice mi smo u kaosu, ne može jedan mali iznajmljivač na zahtjevnom tržištu Europe ili svijeta nastupati samostalno jer ga nitko neće prepoznati”, kazao je Kliman u raspravi o izmjenama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama.

Turistička članarina 12 % manja

Tim zakonskim izmjenama od 1. siječnja iduće godine članarina u turističkim zajednicama, za svih pet skupina obveznika, bila bi 12 posto manja.

Saborska oporba ocijenila je da to nije dovoljno i žestoko napala sustav turističkih zajednica i njihovih članarina, tvrdeći da se radi o paralelnom sustavu koji služi za uhljebljivanje.

Posebno kritični bili su zastupnici Mosta koji su zatražili ukidanje pristojbi za turističke zajednice.

Da treba ići u smjeru potpunog ukidanja turističkih članarina smatra i Davor Dretar (DP) i poručuje turističkim zajednicama: “Primite se posla, smislite programe i manifestacije, iznajmljujte štandove i zaradite novce”.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!