Srijeda, 4 listopada, 2023

UHPA traži podršku u nastavku poslovne aktivnosti turističkih agencija

Prošli tjedan u Ministarstvu turizma i sporta održan je sastanak između ministrice turizma i sporta, Nikoline Brnjac i predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Tomislava Faina na temu hitnih mjera financijske pomoći turističkim agencijama, ali i osiguravanja uvjeta za nastavak poslovne aktivnosti u, nadamo se,  ipak optimističnijem nastavku turističke godine uoči početka turističke sezoni.

Turistička industrija od početka pandemije trpi ogromne gubitke a turističke agencije se nalaze u daleko najtežoj situaciji od svih djelatnosti što potvrđuju i podaci Porezne uprave i Državnog zavoda za statistiku po kojima je prosječan pad u djelatnosti kontinuirano tijekom 2020. bio iznad 85%.

UHPA je stoga od Vlade RH zatražila financijsko obeštećenje turističkih agencija, nadoknadom fiksnih troškova.

UHPA se već duže zalaže i za uplovljavanje većih putničkih brodova za kružna putovanja u hrvatske morske luke što sukladno važećim epidemiološkim odlukama Stožera CZ RH nije moguće obzirom na ograničeni broj putnika koji Stožer dopušta. 

Uvedene dosadašnje mjere izravno su utjecale na drastično smanjenje broja stranih brodova za kružna putovanja u hrvatskim morskim lukama dok su istovremeno konkurentske mediteranske zemlje pokrenule žurni postupak normalizacije kružnih putovanja (Italija, Grčka, Francuska i Španjolska) te uključile svoje destinacije na međunarodne itinerere brodskih kompanija kao što su: MSC, Costa Crosiere, AIDA Kreuzfahrten i dr.

Brodske su kompanije promptno reagirale te uvele visoku razinu zdravstvenih i sigurnosnih protokola osmišljenih za zaštitu dobrobiti gostiju, posade i zajednica koje se posjećuju, odobrenih od strane nadležnih tijela Italije, Malte, Grčke…

Neke kompanije, kao što je primjerice MSC cruises, UHPA-in član, razvili su vodeći protokol u industriji, osmišljen za prilagodbu promjenjivoj zdravstvenoj situaciji na obali, nedavno pojačan u skladu s trenutnim razvojem pandemije u Europi s nizom rigoroznih mjera.
“Uvođenje sigurnosnih protokola u turizmu važan je preduvjet za ostvarivanje ovogodišnjih turističkih rezultata. Ministarstvo turizma i sporta podržava prihvat organiziranih kružnih putovanja u hrvatskim morskim lukama kao važnom segmentu hrvatske turističke ponude, naravno vodeći računa o povoljnoj epidemiološkoj situaciji. Po tome je Hrvatska prepoznata i prošle godine, a na sigurnosnom aspektu nastavljamo raditi i u 2021. uvođenjem oznaka „Safe stay in Croatia“ koju smo kreirali u suradnji sa strukovnim udrugama u turizmu kroz djelovanje Savjeta za opravak i razvoj turizma.

„Turističke agencije su od samog početka pandemije onemogućene u svome radu raznoraznim restrikcijama na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Svjesne loše pozicije turističkih agencija, države članice EU donijele su određene mjere državne pomoći namijenjene turističkim agencijama i turoperatorima te UHPA isto traži i od Vlade RH. Osim financijskog obeštećenja, smatram da nam se uvelike može pomoći i kroz osiguravanje uvjeta za nastavak rada. U naše poslovanje uvodimo sigurnosne protokole, baš kao i naši partneri i dobavljači. Kruzeri su samo jedni od njih te mi je drago da u našim naporima imamo podršku resornog ministarstva“ – zaključuje Fain.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno