Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Ugroženo 65 000 radnih mjesta. Ekonomski slom kuca na vrata

‘Ne bude li obeštećenja, moguća tužba protiv države’ morate nas obeštetiti.

Ugroženo je oko 65 tisuća radnih mjesta.

S izvanredne konferencije za medije u četvrtak ugostitelji su poručili kako poštuju epidemiologe, stožere za civilnu zaštitu i mjere, ali traže da se i njih poštuje kao struku te da Vlada iznađe ekonomsko rješenje za njihovo obeštećenje uslijed pada prometa, koji je samo u prvim danima ovog tjedna za 70% manji.

Kako ističu, očekuju i dalji pad, posebice zbog epidemiološke mjere prema kojoj moraju osigurati četiri četvorna metra po osobi u objektu.

“Mjere koje su donesene i o kojima smo i mi razgovarali sa stožerom prihvatili smo jer nemamo izbora i jer je zdravlje građana na prvom mjestu. Ali nije točno da će se gosti kod nas zaraziti, niti to očekujemo ako će se svi pridržavati mjera.

No, to za nas znači i ekonomski ‘slom’, mnogi će morati zatvoriti ili potražiti načine u ‘sivoj’ zoni, a ugroženo je oko 65 tisuća radnih mjesta.

Ne nađe li se ekonomsko rješenje za nas ili obeštećenje, koje može biti od smanjenja PDV-a, oslobađanje od nekih nameta, odgode plaćanja kredita, razmislit ćemo i o kolektivnoj tužbi protiv države”, poručuje Marin Medak, šef Nacionalne udruge ugostitelja.

Dodao je i da su na mjere pristali jer im je obećano da će se razgovarati i o obeštećenju te napominje kako je protivno Ustavu da samo ugostitelji moraju osigurati po svakoj osobi četiri četvorna metra, a ne primjerice i u javnom prijevozu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno