Srijeda, 4 listopada, 2023

Ugostiteljski sektor do jučer je generirao 15 mlrd kuna prometa, sada je u blokadi 9000 poduzeća

Teška artiljerija otvorena je nad vapajem izmorenih ugostitelja, ističu iz Nacionalne udruge ugostitelja u svojem priopćenju kao osvrt na negativni narativ prema ugostiteljskom objektu u Rijeci – Three Monkeys.

Pred državom ne stoje neprijatelji. Posljednje pozicije struke čuvaju napaćeni ljudi koji mjesecima pokušavaju, unatoč nepredvidivosti i nedosljednosti odluka, poštivati red, graditi mir i spašavati svoje i obitelji svojih djelatnika te istovremeno, sačuvati zdravlje nacije. Pod lavinom takvih emocija, teško je baš sve izjave formulirati koristeći ispravni registar. Očekivano, obzirom da godinu dana živimo u demokraciji s krnjom primjenom ustavnih prava. Čudi me ta degutantna količina dvostrukih kriterija, velika je istina koju je premijer izrekao, ni ne sluteći koliko će se građana s njime složiti” ističe Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja u svojem priopćenju.

Iz Nacionalne udruge ugostitelja podsjećaju kako su ugostiteljima uskraćena osnovna prava: kao što su pravo na rad, a bez ikakve argumentacije i statističkih podataka, pravo na protest jer je okupljanje zabranjeno, a protestno otvaranje kazneno djelo, pravo na obeštećenje, jer čak ni pokrivanjem dijela fiksnih troškova nije pokrivena većina, ugostitelja, nisu pokriveni svi troškovi, a nisu pokrivena ni sva razdoblja zabrane rada te kako sada i osnovno demokratsko pravo – PRAVO NA SLOBODU IZRAŽAVANJA. “Molba očajnog poduzetnika protumačena je kao ciljani napad, a bila je posljednja akcija obrane” – naglašava Tabak.

Stvarnost je takva da je kompletan teret oporavka države prebačen na poslovanje struka za koje se očekuje skoro dizanje iz pepela, a sanacija je ponuđena isključivo putem kreditnih linija i podrazumijeva dodatna zaduživanja, govori Tabak, te naglašava da kada se ogoli Vladine istupe o izdašnim financijskim poklonima poduzetništvu, dolazimo do poražavajuće činjenice da su sve zahvaćene struke, koje u zadnjih 12 mjeseci, 5 mjeseci uopće nisu radile, a ostalo vrijeme posluju pod vrlo ograničenim uvjetima, u proračun uplatile više nego su kumulativno iz njega povukle.

“Posljedično, u sektoru koji je do jučer generirao 15 mlrd kuna prometa, sada je u blokadi 9000 poduzeća što čini preko 42% svih subjekata” ističe Tabak i naglašava kako iskreno vjeruju da svi imaju zajednički cilj, a to je bolje sutra.

Kako bismo do toga i došli, moramo osigurati sanaciju zahvaćenih struka kroz hitnu, plansku uskladu epidemioloških i ekonomskih mjera te uspostavu trajno održive porezne stope. Sve zahvaćene struke su gotovo u potpunosti u malom domaćem vlasništvu, te je spas sektora koji su na koljenima zbog ograničenja rada uslijed rekviriranja u ime epidemiološke sigurnosti ključno pitanje od nacionalnog interesa i suvereniteta naše zemlje. Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su uzeli maha i u jeku najveće pandemije u povijesti čovječanstva sa dnevnog reda maknule važne teme o gospodarskom oporavku, spašavanju turističke godine, izgradnji boljeg društva, ekonomskom izbjeglištvu i stvaranju Hrvatske u kojoj mladi žele ostati. Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su, ispred vrijednosti koje želimo ostaviti našoj djeci, u fokus stavile linč izmorenog pojedinca“, istaknula je Tabak te pozivaju na obustavu daljnje paljbe, jer nema neprijatelja na vidiku.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno