Utorak, 30 svibnja, 2023

Ugostitelji u očaju! Ministar financija: Nismo vas zatvorili, držite se mjera

“STALNO pratimo situaciju, slušamo i čujemo što nam poručuju ugostitelji, no naša je odgovornost puno šira od jednog segmenta gospodarstva”, kazao je u četvrtak ministar financija Zdravko Marić komentirajući zahtjeve ugostitelja da se sastanu s njim jer uz nove epidemiološke mjere neće moći ekonomski uspješno poslovati.

Naglašavajući kako nema ništa protiv toga da s ugostiteljima razgovara, Marić je uoči sjednice vlade novinarima kazao da je od potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ujedno i čelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite, čuo da su ovih dana imali ugostitelji intenzivnu komunikaciju sa stožerom te dodao da su “svi svjesni epidemiološke slike i okolnosti kakve jesu”.

“Mislim da stožer sve vrijeme radi dobar posao i tako nastavlja i dalje, a vidite i sami da u okruženju, i diljem EU i globalno, slika se pogoršava, pa se u nekim zemljama i pooštravaju mjere za ugostiteljstvo. U Hrvatskoj im nije zabranjen rad niti su zatvoreni objekti, i mislim da se svi novih mjera trebamo pridržavati i onda će se dati doprinos poboljšanju slike”, ocijenio je ministar.

“Adekvatno smo reagirali na krizu”

Što se tiče ekonomskih efekata, kako je dodao, i dalje su na snazi mjere potpore gospodarstvu, poput isplate dijela plaća, ovisno o aktivnosti i prihodima.

Podsjetio je pritom i da je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nedavno razgovarao s ugostiteljima, da se taj dijalog vodio po pitanju daljnjeg promišljanja mjera.

“Sada dobivamo i dodatne potvrde od nekih aktera da je hrvatska vlada pravovremeno i adekvatno reagirala na početku krize, a sjećate se da smo u rebalansu proračuna predvidjeli sredstva samo za prva tri mjeseca krize. No svejedno smo za ove sektore nastavili s mjerama i dalje, imamo načine i mehanizme ovisno o razvoju situacije, ali naravno sve u skladu s ukupnim mogućnostima”, dodao je Marić.

Porezna politika

Što se tiče porezne politike za iduću godinu, ponovio je da su prijedlozi izmjena u javnom savjetovanju, među kojima je i prijedlog snižavanja stope poreza na dohodak i poreza na dobit. U međuvremenu, interno se razgovaralo i o poreznom tretiranju cjepiva kada ih za zaposlenike plaća poslodavac, što će se također, kako je najavio, predvidjeti u poreznom sustavu kao neoporezivi primitak.

Novinari su ga pitali i o problemu ilegalnog oružja u Hrvatskoj te mogućnosti da država ponovno pokrene otkup takvog oružja i tako nagradi one koji ga se odriču, a ministar Marić je odgovorio da se o tome, na žalost, govori zbog slučaja napada pred Banskim dvorima u ponedjeljak.

Kako je istaknuo, taj događaj naveo ih je na niz novih promišljanja, prijedloga i ideja. Iskazao je spremnost da se otvoriti i ta tema, no zasad u proračunu nisu predvidjeli sredstava za otkup ilegalnog oružja.

“Ja sam spreman, već smo na tu temu interno imali razgovore, i ne samo na tu, nego i o pitanju sigurnosti hrvatskih institucija i građana”, naglasio je Marić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno