Četvrtak, 21 rujna, 2023

Ugostitelji u čudu: Nove mjere Stožera za restorane i barove

Ugostitelji čekaju potvrdu novih mjera. Smanji li se glasnoća glazbe u restoranima i barovima, smanjit će se i kapljično širenje virusa. Što je glazba jača, gosti više viču, dakle više je kapljične aktivnosti. Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrđuju da bi uskoro za ugostiteljske objekte mogla vrijediti drugačija pravila ponašanja.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 48 slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Tako je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1180. Među njima je 291 pacijent na bolničkom liječenju. Od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Preminulih nema.

Od 25. 02. 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 16.245 osoba zaraženih novim koronavirusom. Od toga su 272 preminule. Ukupno su se oporavile 14793 osobe, 184 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 9057 osoba. Do danas je ukupno testirano 295.998 osoba, od toga 3029 u posljednja 24 sata.

Ugostitelji i Stožer sastat će se ovaj tjedan kako bi dogovorili nove mjere protiv širenja korone

Kako je za Dnevnik.hr potvrdio Krunoslav Capak, od ugostitelja će se tražiti da smanje razinu decibela u ugostiteljskim objektima. “Ako je glazba bučna, gosti moraju vikati i tako se povećava razina aerosola”, objašnjava ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. No, dodaje da je to samo jedna od mjera koje će predložiti ugostiteljima. Ugostitelji će više znati nakon sastanka.

U uglednom časopisu Nature nedavno je objavljena analiza koja obuhvaća nekoliko istraživanja s novim pogledom na načine širenja koronavirusa. Osim kihanjem, kašljanjem i fizičkim kontaktom, koronavirus se može širiti i običnim govorom. Širi se preko sitnih kapljica zvanih aerosol koje struje zrakom i akumuliraju se tijekom vremena.

Znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje izračunali su da za jednu minutu glasnoga govora u zatvorenom prostoru zaražena osoba generira više od 1000 malih virusom opterećenih aerosola. Oni u zraku ostaju najmanje osam minuta.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno