Utorak, 30 svibnja, 2023

Ugostitelji traže dodatne mjere za pomoć svom sektoru

Iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK poručuju da se žurno moraju donijeti dodatne modificirane mjere za pomoć ovome sektoru koji više od godinu dana radi pod stalnim ograničenjima, a nadležnim ministarstvima o tome su iznijeli i konkretne prijedloge.

Traže poseban sektorski pristup programu potpora za očuvanje radnih mjesta, preciznije, predlažu da se potpore osiguraju minimalno do kraja 2021. godine bez obzira na trajanje epidemioloških mjera te da se prag za dodjelu potpore oslobođenja od doprinosa na plaću od 4.000 kuna spusti na 30 posto pada prometa, piše Privredni.hr.

Što se tiče uvjeta ostvarivanja prava na naknadu plaćenih fiksnih troškova, iz Udruženja predlažu da se i tu prag ostvarenog pada prihoda/primitaka spusti na 30 posto i da se osigura isplata te potpore tijekom trajanja epidemioloških mjera, odnosno za cijelo razdoblje u kojem je ugostiteljima ograničeno poslovanje.

“U kakvoj je situaciji djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića, jasno pokazuje podatak iz sustava fiskalizacije. Iz njega je vidljivo da je u prvih pet mjeseci 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine zabilježen pad iznosa računa za 50 posto. To jasno pokazuje da će oporavak djelatnosti trajati još dugo nakon završetka pandemije. Stoga predlažemo i da se uzme u ozbiljno razmatranje trajno smanjenje PDV-a na kavu, pivo, vino, bezalkoholna pića i napitke te njegovo izjednačavanje sa smještajem i usluživanjem jela i slastica koje iznosi 13 posto. Smatramo da je to mjera bez alternative kako bi ugostiteljski sektor postao stabilniji i konkurentniji, što će direktno utjecati na povećanje zaposlenosti i investicija”, istaknuo je predsjednik Udruženja Dražen Boban dodavši kako je za spas ove turističke godine potrebno i žurno pojednostavnjenje postupka zapošljavanja stranaca iz trećih zemalja za rad u ugostiteljstvu.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno