Subota, 25 ožujka, 2023

Ugostitelji smatraju da su mjerama diskriminirani i pozivaju Stožer na hitan sastanak

Odluka Vlade da produlji lockdown za ugostitelje naišla je na oštre kritike na terenu. Iako razumiju da se odluke donose zbog zaštite zdravlja stanovnika, ugostitelji ne razumiju zašto svi mogu prodavati kavu za van osim kafića, smatraju da su diskriminirani i upozoravaju da više ne mogu financijski izdržati.

“Stožer je donio takvu odluku jer smatra da to nije epidemiološki ispravno, zbog toga što potiče okupljanje i zadržavanje. Nadalje, zaključeno je da zbog činjenice što nismo uspjeli stvoriti kolektivnu svijest o poštivanju mjera ugostitelji ne mogu raditi jer njihov posao nije čista prodaja asortimana nego i osobna sreća i zadovoljstvo pojedinca. Smatramo da Stožer nema stvarnu sliku stanja na terenu i zatražili smo hitni sastanak u vezi s tim. Držimo da ova odluka nije osobito mudra, ali svatko bira svoj put u smjeru borbe protiv pandemije. Poštujemo odluke, ali dok u isto vrijeme nemamo adekvatno provedivu financijsku pomoć, nije očekivano da ćemo se prestati boriti za pravedni balans između poštivanja epidemioloških mjera i financijske štete koju ono nosi”, stoji u priopćenju Nacionalne udruge ugostitelja. Ipak, kako je za Poslovni.hr otkrila nova predsjednica udruge Jelena Tabak, udruga ne planira organizirati ni poticati nikakve aktivnosti građanskog neposluha, odnosno otvaranja objekata mimo odluke Stožera i Vlade.

Mi nismo za to, ali nećemo moći kontrolirati stanje na terenu ako se to počne događati. Poručili smo svom članstvu da onaj tko otvori mora individualno snositi odgovornost za takvu odluku”, kaže Tabak. Udruga očekuje poziv iz Stožera i Vlade, a na stolu će prije svega biti njihov zahtjev da im se isplati naknada od 3 posto godišnjeg prometa kako bi preživjeli do otvaranja.

Iz Udruge Glas poduzetnika puno su oštriji, njihov predsjednik Hrvoje Bujas najavljuje da će se još konzultirati, no razmatraju se različite opcije djelovanja, od tužbi do građanskog neposluha. U komentarima na njegovu objavu javljaju se ugostitelji najavljuju otvaranje objekata 1. veljače, te pozivaju na tužbe protiv države. Njihov je stav da masovno otvaranje ne bi bilo moguće spriječiti ni sankcionirati, pa pozivaju na masovnost.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno