Petak, 22 rujna, 2023

Ugostitelji poručuju: “Osnovni životni troškovi nisi nestali. Dajte nam da radimo.”

Nacionalna udruga ugostitelja objavila je priopćenje za medije kako je usred gašenja ekonomije nemoguće zadovoljiti osnovne egzistencijalne potrebe, te pozivaju da se sektoru omogući rad uz pridržavanje svih epidemioloških uvjeta. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

USRED GAŠENJA EKONOMIJE NEMOGUĆE ZADOVOLJITI OSNOVNE EGZISTENCIJALNE POTREBE

Posljedice zatvaranja ugostiteljskog sektora ostavile su poduzetnike na izmaku snaga, kako ugostitelje tako i one iz povezanih djelatnosti.

Najveći rizik je pao na obrtnike koji za obveze nastale u poslovanju odgovaraju svojom cjelokupnom imovinom. Unatoč prisilnom gašenju gospodarske aktivnosti, računi za obveze u poslovanju i dalje pristižu. Osnovni životni troškovi nisu stali.

Dok objekti koji vrše dostave mogu ostvariti najviše 10% prometa iz promatranog razdoblja 2019. godine, vlasnici ugostiteljskih objekata tipa „Caffe bar“ i objekata iz kategorije „Objekti jednostavnih usluga“ potpuno nerazmjerno trenutnoj situaciji ne smiju pripremati i usluživati hranu i piće niti za osobno preuzimanje na ulazu ili ispred ugostiteljskog objekta.

Caffe barovi su pod ključem dok kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske pumpe i ini objekti bez ikakve prepreke nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave i jednostavnih jela. O efektu spojenih posuda govori činjenica da se samo u prosincu 2020. gotovo 800 milijuna kuna iz ugostiteljstva prelilo u maloprodaju.

Ugostiteljski objekti iz kategorije objekata jednostavnih usluga koji su najprotočnija vrsta objekta, a po svojoj naravi primarno osmišljeni u skladu sa trenutno epidemiološki prihvatljivim modelom osobnog preuzimanja hrane i odlaska, iz nepoznatih razloga ne smiju raditi. Bez generiranja prihoda i stvaranja dodane vrijednosti poduzetnici ne mogu podmirivati postojeće obveze poslovanja koje teku neovisno o zatvaranja, a slijedom navedenog niti osnovne životne potrebe.

Postojeći sustav potpora i kompenzacijskih mjera uz sve dobre strane i najbolje namjere, kasni. Dobar dio poduzetnika nije dobio potpore za listopad, a kamoli za studeni. Najvećem broju obrtnika taj novac predstavlja jedini izvor za osiguravanje minimuma egzistencije. Tih 4 tisuće kuna su jedini izvor za osigurati topli dom i hranu za njihove obitelji, da ne govorimo o ostalim troškovima svakog domaćinstva. Oni već drugi mjesec žive bez ijedne kune prihoda. Model naknada fiksnih troškova, uvjetom predaje isključivo plaćenih računa za troškove nastale u poslovanju, ostavio je na vjetrometini upravo tu najosjetljiviju grupu poduzetnika na tržištu.

Nerealno je očekivati da će prosječan obrtnik s tek nekoliko zaposlenih, koji kroz cijelu prošlu godinu posluje s gubitkom, namaknuti sredstva za podmiriti troškove za „još jedan“ mjesec. Vanjskih izvora financiranja nema dovoljno i nisu lako pristupačni, a ako bude sreće zadužiti će se na ulici ili kod rodbine.

Obzirom na zapažanja s terena i ono što se može čuti u medijskom prostoru, krajnje je vrijeme da se sektoru omogući rad uz razmjerne epidemiološke uvjete, isplate potpora za očuvanje radnih mjesta po dospijeću te pravedniji model naknade fiksnih troškova.

U suprotnom će sva imovina nelikvidnih obrtnika završiti na bubnju, a tu štetu više nećemo moći popraviti.

 #dajtenamdaradimo

Nacionalna udruga ugostitelja

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno