Subota, 10 lipnja, 2023

Ugostitelji ne vide izlaz

Ugostitelji u Hrvatskoj ne vide izlaz iz postojeće situacije. Danas će kvarnerski i ugostitelji Istre zatvoriti svoja vrata u 11.55 minuta u znak protesta i kao upozorenje na težak položaj zbog postojeće pandemije te dali inicijativu za hitnom intervencijom odgovornih institucija. Ugostitelji će, ako se situacija nastavi, morati početi s otkazima i korištenjem posljednjih resursa ako se ne poduzmu konkretni koraci u sprečavanju kolapsa ove grane ekonomije.

Konkretnim prijedlozima ugostitelji su izašli prema odgovornim institucijama, a to je apriori obustava naplate PDV-a od do ožujka 2021., te sniženje stope PDV-a na hranu i pića i to na 10% od sadašnjih 13% i 25%,

Također zatražili su potporu od strane kreditnih institucija, kroz kredite za likvidnost i investicije, prvenstveno putem HAMAG BICRO-a i HBOR-a.

Više od 80% hrvatskih ugostitelja stoje iza izjave da su mjere koje do sada donešene bile samo privremeno rješenje te očuvale određen broj radnih mjetsa do početka sezone. Nažalost, ugostitelji su iscrpili sve svoje resurse pokušavajući poslovanje održati na istoj razini više od 60% njih bilježi pad od preko 50%.

Ovim tempom nazire se njihov kraj, te ovakvim izlaženjem u javnosti akcijama pokušavaju prizvati Vladu i ostale odgovorne na hitnu intervenciju i žurne konkretne korake s ciljem spašavanja jedne od važnijih grana hrvatskog gospodarstva.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno