Utorak, 21 ožujka, 2023

Udružuju se turističke zajednice Riječkog prstena. Početak modernog destinacijskog menadžmenta

U Vijećnici Grada Rijeke održano je svečano potpisivanje Sporazuma o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana kojim se uređuje način suradnje u cilju zajedničkog provođenja aktivnosti usmjerenih na projektno (marketinško) udruživanje. Sporazum su potpisali predsjednici Turističke zajednice grada Rijeke, Turističke zajednice Grada Bakra, Turističke zajednice Grada Kastva, Turističke zajednice Grada Kraljevice, Turističke zajednice Općine Čavle, Turističke zajednice Općine Jelenje, Turističke zajednice Općine Kostrena, Turističke zajednice Općine Viškovo i  načelnica Općine Klana.

Priznanje Svjetske turističke organizacije UNWTO-a

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa izjavio je da turističke zajednice Riječkog prstena i Općina Klana aktivno surađuju od 2009. godine. „Brojni projekti koji su objedinili i kvalitetno prezentirali turističku ponudu Riječkog prstena već su realizirani, poput zajedničke mrežne stranice, općeg prospekta koji je distribuiran na brojnim sajmovima i prezentacijama, a tu su i razni promotivni i informativni materijali, mobilne aplikacije te niz drugih materijala. Posebno valja istaknuti projekt Bike Rijeka za kojega smo dobili posebno priznanje Svjetske turističke organizacije UNWTO-a“, izjavio je Škarpa, nadodavši kako će se ovim sporazumom dodatno ojačati suradnja svih turističkih zajednica u cilju jačanja turističkog sektora na zajedničkom području.

Efikasnije brendiranje i pozicioniranje na domaćoj i globalnoj turističkoj karti

Putem video linka nazočnima se obratio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman. Zadovoljstvo ovim projektno-marketinškim udruživanjem izrazio je direktor HTZ-a Staničić koji je naglasio da će ova suradnja omogućiti efikasnije brendiranje i pozicioniranje na domaćoj i globalnoj turističkoj karti. „Ovime ćete jednostavnije moći izraditi svoj zajednički marketinški plan, strategiju zajedničkog razvoja proizvoda, provoditi zajedničko educiranje, zastupati zajedničke interese, ali i jednostavnije doći do novca iz Fondova za projekte i programe udruženih turističkih zajednica“, poručio je Staničić, pritom se osvrnuvši i na dosadašnje primjere sličnog udruživanja na otoku Krku i Gorskom kotaru.

Državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman istaknula je važnost ovog Sporazuma. „Upravo novi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma te zakonski okviri omogućili su povezivanje turističkih zajednica koje će djelovati po principu modernih menadžment organizacija modernog destinacijskog menadžmenta. To će omogućiti i kvalitetniji zajednički nastup na turističkom tržištu te će pridonijeti podizanju kvalitete turističkih proizvoda i usluga. Istaknula je kako upravo ovo udruživanje ide u korist stvaranja kvalitetnog turističkog proizvoda te da će ovakva udruživanja Ministarstvo i dalje poticati“, poručila je Herman.

Novi zakonski okvir

Podsjećamo, Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, koji stupio na snagu 1. siječnja 2020. godine, dana mogućnost udruživanja turističkih zajednica i jedinica lokalne samouprave. Novi zakonski okvir daje poseban naglasak udruživanju turističkih zajednica kako bi one mogle pratiti potrebe turista na razini logičke i jedinstvene turističke destinacije, a posebice u usmjeravanju svojih resursa na podizanje kvalitete i povezivanje turističkih proizvoda na području turističke destinacije. Prethodnu suglasnost na Sporazum o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana dalo je Ministarstvo turizma i sporta.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Sourcehtz.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno