Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Udruženje ugostiteljskih djelatnosti Splitsko dalmatinske županije traži da im u veljači bude omogućen rad bar na terasama

Mjere su produljene do kraja mjeseca, a splitski ugostitelji nadaju se da će im u veljači biti omogućen rad, bar na štekatima i terasama.

Kapa na glavi, kava u ruci. Ispija se na brzinu, mrzla bura puše. Kafići zatvoreni, no zato cvjeta biznis s kafe aparatima. A to baš i nema epidemiološke logike.

– Smatram da to treba ispraviti, da to treba biti uvod u jedno novo otvaranje, da se njima odmah omogući gospodarska djelatnost, odnosno da kafe barovi mogu posluživati kavu i napitke za van jer zato imaju sanitarne i sve važeće dozvole, zato što su higijenski pristupačniji nego mali kafe aparatići, kaže Stipe Jeličić, potpredsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK, javlja HRT.

Stipe Jeličić odavno je ugostiteljstvu, hladne glave kaže da ne treba žuriti, nego objekte otvarati postupno, u skladu s epidemiološkom situacijom. Jer mnogi i kad prođe ova pošast, teško će ih ponovno otvoriti. Poticaji za zaposlene, ako i kasne, stići će, kaže Stipe. Veći problem su fiksni troškovi.

– Mnogi ne mogu platiti fiksne troškove unaprijed i zato ja molim Vladu da nam omogući daljnju subvenciju i kad otvorimo objekte. Otvaranje može biti jedan segment gdje će nam oni pomoći da nabildamo svoju likvidnost. Ima ljudi koji posuđuju novac i koji plaćaju te fiksne troškove, čekaju da im to sjedne, vraćaju novac, kaže Stipe Jeličić.

Turistička sezona brzo će nam pokucati na vrata, turisti će ovog ljeta osim prirodnih ljepota tražiti sigurno odredište.

– Gledat će gdje će ljetovati, pod kakvim uvjetima, kakve će biti marine, jesmo li sigurni i držimo li se mjera. Osim cjepiva mi alternative nemamo, poručuje Jeličić.

Dodaje kako bi niža stopa PDV-a omogućila ugostiteljstvu Hrvatske konkurentniju poziciju među ostalim zemljama EU-a, povećala investicije u sektoru, osnažila likvidnost, a time i stvorila bolje radne uvjete.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno