Srijeda, 29 ožujka, 2023

Udruga hrvatskih putničkih agencija objavila poziv za dodjelu potpora malim i srednjim poduzećima

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) sudjeluje u projektu SUSTOUR kojeg financira Europska unija kroz program COSME (Program za konkurentnost malih i srednjih poduzeća), a koji potiče prihvaćanje alata i praksi održivosti među turističkim agencijama i turoperatorima. U sklopu projekta objavljen je poziv za dodjelu potpora malim i srednjim poduzećima (MSP), temeljem kojeg će 175+ europskih poduzeća biti odabrano za sudjelovanje u programu tehničke podrške za provedbu praksi održivosti u poslovanju.

Održivost je središnji izazov s kojim se industrija putovanja suočava u 21. stoljeću. Sada više nego ikada prije svjesni smo ranjivosti života i važnosti očuvanja ljepota našeg planeta, koje su temelj svakog turističkog proizvoda. Turističke agencije i turoperatori u tome imaju ključnu ulogu s obzirom na njihov položaj posrednika između turista, dobavljača i destinacije te na taj način utječu na izbor potrošača, praksu dobavljača i razvoj destinacije.

“Projekt SUSTOUR prava je prilika za mala i srednja poduzeća koja bi, u svijetu nakon COVID-a, željela postići veću otpornost u poslovanju ali na održiv i učinkovit način. Zahvaljujući potpori Europske komisije, možemo im ponuditi ovaj vrlo intenzivan program podrške”, ispred nositelja SUSTOUR projekta izjavio je Naut Kusters, glavni direktor ECEAT-a (Europskog centra za eko i agroturizam) i Travelifea, vodeće međunarodne sheme obuke, upravljanja i certificiranja turoperatora i turističkih agencija.

Ovaj poziv pokrenut je kako bi se odabralo najmanje 175 MSP-ova kojima će biti omogućen pristup sveobuhvatnim programima podrške s ciljem unaprjeđenja njihove održivosti u poslovanju. Ukoliko prođu selekcijski postupak, odabrani turoperatori i turističke agencije mogu se odlučiti za certifikaciju održivosti i/ili za podršku u provedbi inovativnih praksi u upravljanju svojim lancima dobavljača, piše Turizmoteka.

Sve odabrane MSP-ove sufinancirat će EU. SUSTOUR će dodatno pokriti preostali trošak svim MSP-ovima koji su članovi udruga partnera SUSTOUR projekta ili podražavajućih udruga u turizmu, što uključuje i članove Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA). Stoga je za te MSP-ove sudjelovanje u programu podrške besplatno. Svi ostali morat će sudjelovati u troškovima u rasponu od 200€ do 400€, ovisno o veličini poduzeća.

Poziv za dodjelu potpora bit će otvoren do 10. svibnja 2022. u 17:00 sati po srednjoeuropskom vremenu, a odabir poduzeća bit će zaključen 7. lipnja 2022. godine.

Očekuje se da će programi tehničke podrške započeti krajem lipnja ove godine, a završiti 30. lipnja 2023. godine. Pojedinosti o pozivu i upute za prijavitelje dostupni su na https://www.travelife.info/sustour/?menu=call-for-smes.

Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e: „Pozivamo naše članove da iskoriste mogućnosti koje pruža ovaj projekt i vlastitim djelovanjem doprinesu održivijoj budućnosti turizma. Kao važan igrač lanca vrijednosti turizma, imamo zajedničku odgovornost upravljati turizmom na održiv način za sadašnje i buduće generacije.”

Projekt SUSTOUR vodi konzorcij kojeg čine ECEAT (Nizozemska) i Futouris (Njemačka) te ECTAA (Belgija), ANVR (Nizozemska), UHPA (Hrvatska), SMAL (Finska) i APAVT (Portugal).

Što je SUSTOUR program podrške malim i srednjim poduzećima i što on nudi?


SUSTOUR program podrške malim i srednjim poduzećima financira se u okviru EU COSME programa i osmišljen je da pomogne turoperatorima i turističkim agencijama u poboljšanju njihovog učinka održivosti. Turističke tvrtke koje su zainteresirane za početak rada na održivosti ili žele poboljšati svoje postojeće prakse održivosti mogu imati koristi od kombinacije inovativnih online treninga, višednevnih treninga u učionici, intenzivnog podučavanja (grupnog i individualnog) kao i od peer-to-peer učenja – a sve osiguravaju i vode odabrani stručnjaci za održivi turizam.

Kako funkcionira program podrške i što se traži od tvrtki?
Tvrtke koje u sklopu poziva budu odabrane imat će pravo sudjelovanja u brojnim treninzima i obukama koje će krenuti krajem lipnja 2022. i trajati sve do 30. lipnja 2023.godine. Nakon završetka pojedine aktivnosti, tvrtke će svojim unaprijed odabranim trenerima i auditorima uručiti vaučere temeljem kojih će isti zauzvrat biti plaćeni sredstvima SUSTOUR projekta.
Odabrane tvrtke morat će potpisati ugovor kojim se obvezuju na praćenje aktivnosti predviđenih programom potpore do kraja lipnja 2023. godine.

Koje udruge podržavaju SUSTOUR projekt?
Udruge koje su SUSTOUR projektni partneri su ANVR (Nizozemska), APAVT (Portugal), SMAL (Finska) i UHPA (Hrvatska). Podržavajuća turistička udruženja su ABTTA (Bugarska), ABTO (Belgija), ALTA (Latvija), ATTA (Udruga trgovačkih društava za avanturistička putovanja – Europa), ASR i DRV (Njemačka), EDV i SETO (Francuska), ETFL (Estonija), ETOA (Europa), FATTA (Malta), FTO (Italija), HATTA (Grčka), MUISZ (Mađarska), NTVA (Litva), SACKA (Slovačka), SRF (Švedska), UPAV i VVR (Belgija) i WKÖ (Austrija).

Tko se može prijaviti?

Poziv je otvoren za turističke agencije i turoperatore koji ispunjavaju određene kriterije prihvatljivosti. Između ostalog, moraju biti malo i srednje poduzeće sa sjedištem u državi članici EU-a ili trećoj zemlji koja sudjeluje u programu COSME.

Rok za podnošenje prijave: utorak, 10. svibnja 2022. do 17:00

Očekivano trajanje sudjelovanja: od kraja lipnja 2022. do 30. lipnja 2023.

Maksimalna financijska potpora za odabrana mala i srednja poduzeća: MSP odabrana pozivom dobit će vaučere za usluge podrške u vrijednosti do 6.000 €, ovisno o opcijama koje MSP odabere u svom obrascu za prijavu.

Jezik na kojem se moraju podnijeti prijave: engleski.

Gdje se mogu prijaviti i pronaći dodatne informacije?
Pojedinosti o pozivu i upute za prijavitelje dostupni su https://www.travelife.info/sustour/?menu=call-for-smes

Službena referenca projekta: SUSTOUR, GRO/SME/19/C/077 (COS-TOURCOOP-2019-3-01)

UHPA kontakt: Neda Lušić (neda.lusic@uhpa.hr)

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno