Subota, 25 ožujka, 2023

Udaljenost im je prije bila hendikep, no sada jedini na svijetu imaju više turista no ikad

Pandemija koronavirusa negativno se odrazila na brojne gospodarske grane, ali industriju putovanja u potpunosti je bacila na koljena. Hoteli, restorani i zrakoplovne kompanije u turističkim odredištima diljem planete dramatično smanjuju troškove u pokušaju da prežive krizu, a neki su i proglasili bankrot. Ipak postoji jedno mjesto na svijetu gdje je trenutno više turista nego ikada prije, riječ je Chatham otocima u Novom Zelandu, piše CNN.

Udaljeni arhipelag Tihog oceana nalazi se blizini granice s međunarodnim morima i tehnički je dio Novog Zelanda. A budući da su granice Novog Zelanda uglavnom zatvorene i lokalnim stanovnicima se savjetuje da trenutno ne putuju u inozemstvo, Chatham, udaljen oko 500 milja istočno od Južnog otoka, postali su njihova ovogodišnja top destinacija.

Udaljenost postala prednost

Uobičajenih godina Chatham bi privukao oko 2000 turista po sezoni. To se uspoređuje s oko 700 lokalnih stanovnika, od kojih većina živi na jednom od dva najveća otoka, Chatham po kojemu je cijeli arhipelag i dobio ime dok se drugi zove Pitt. Zbog velike udaljenosti, ovaj dio svoje zemlje Novozelanđani gotovo nikad ne posjećuju. Sada je ta udaljenost postala prednost. Odlaskom na otočje stanovnici gradova imaju osjećaj da su otišli na daleko putovanje dok su ustvari ostali u svojoj zemlji pa ne moraju ići u samoizolaciju po povratku ili se testirati kao što je propisano u slučaju putovanja u inozemstvo. Provod na otoku malo je skuplji zbog toga što se sva hrana i gorivo moraju isporučiti iz središta zemlje zbog čega uglavnom privlači starije goste.

-Cijene na otočju su nešto više kako bismo odvratili mlade ljude koji traže jeftiniji provod od dolaska. Također nemamo ni resort na plaži ili nešto tome slično. No sada se situacija naglo preokrenula, objašnjava Jackie Gurden, turistička menadžerica otoka.

Nakon što su se zbog pandemije zatvorile međunarodne granice mnogih zemalja, službena nacionalna turistička zajednica  zemlje Tourism New Zeland se okrenula od marketinga stranim turistima i počela poticati putovanja unutar zemlje od čega je uvelike profitirao Chatham.

Air Cathams jedina aviokompanija koja leti na otočje

Potražnja je, međutim, daleko veća od ponude. Gurden procjenjuje da se na otocima nalazi 150 kreveta u kombinaciji hotela, pansiona i lokalnih privatnih iznajmljivača koji se oglašavaju na stranicama poput Airbnb-a. Većina imovine je u privatnom vlasništvu, a kampiranje je zabranjeno što dodatno smanjuje mogućnost pronalaska smještaja. Jedina zrakoplovna tvrtka koja leti do arhipelaga je Air Chathams, koji tjedno obavlja samo nekoliko letova između otoka Chatham i onoga što mještani nazivaju “kopnom”. 

Turistička sezona obično traje otprilike od studenog do ožujka, što je ljeto na južnoj hemisferi. Ali sada je gotovo sav smještaj na otoku rezerviran do lipnja 2021. što bi bio ekvivalent naše kasne jeseni. Ni Gurden, koja živi na novozelandskom Sjevernom otoku, nije sigurna da će moći pronaći mjesto na kojem će odsjesti tijekom svog sljedećih posjeta.

Zajamčen odmor daleko od svega

Ali one koji su na vrijeme napravili rezervacije očekuje predivna priroda i zajamčen odmor daleko od svega. Vjeruje se da je Pitt otok prvo naseljeno mjesto na Zemlji koje ujutro ugleda sunce. Priroda je raznolika zbog geološke povijesti otočja, a ondje su se nastanile i neke od najrjeđih ptica na svijetu. Stanovnici Pitta su i velika kolonija tuljana koju posjetitelji obožavaju promatrati.

Igrom slučaja netom prije pandemije Chatham je dobio i svoju prvu web stranicu i brošure za turiste koje bi im omogućile snalaženje. Ovo je možda i prvi put čujemo da se neko dobro uskladio s dolaskom koronavirusa i to sasvim slučajno.

Turistička zajednica pobrinut će se i da se život lokalnog stanovništva ne poremeti zahvaljujući povećanom broju turista od kojih svatko mora platiti pristojbu koja ide za projekte namijenjene poboljšanja kvalitete života stanovnika otoka.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno