Nedjelja, 29 siječnja, 2023

U Zagrebu predstavljen novi model zrakoplova A220-300. Croatia Airlines razmišlja o pomlađivanju flote

Široj strukovnoj javnosti i medijima danas je u Zagrebu predstavljen zrakoplov tipa A220-300. Airbus je organizirao ovu prezentaciju za stručnjake iz zrakoplovne industrije u Hrvatskoj i regiji, no prije svega za predstavnike hrvatskih aviokompanija: Croatia Airlinesa, Trade Aira i ETF Airwaysa.

I dok dva spomenuta charter avioprijevoznika nemaju namjeru prijeći na ovaj model zrakoplova, predstavljanje A220 u Zagrebu znak je da je hrvatski nacionalni avioprijevoznik, Croatia Airlines, zainteresiran za uvođenje ovog tipa zrakoplova u svoju flotu.

Kako Croatian Aviation ekskluzivno doznaje, u kompaniji se još uvijek dvoume oko dva modela zrakoplova (E190 ili A220), a okvirni je plan kompanije krenuti s pomlađivanjem flote s početkom 2023. godine, kada bi prvi novi zrakoplov trebao sletjeti u Zagreb, u glavnu bazu hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika. Hoće li se to zaista dogoditi, saznat ćemo u mjesecima koji su pred nama, s obzirom na to da su pregovori između aviokompanije i proizvođača još uvijek u tijeku.

U medijima se ovih dana spominjala potpuna zamjena flote sa zrakoplovima ovog tipa, čime bi Croatia Airlines zamijenila svoju stariju Airbus flotu s čak 12 do 15 novih zrakoplova ovog tipa, piše Croatian Aviation.

A220 kojeg je Airbus predstavio u Zagrebu pripada Air Balticu, radi se o zrakoplovu kojeg je ovaj baltički avioprijevoznik preuzeo prije nešto više od dva tjedna pa doslovno još uvijek miriše na novo.

Zrakoplovi tipa A220 imaju 25% manju potrošnju goriva po sjedalu, kapaciteta od 100 do 150 sjedala (ovisno o konfiguraciji avioprijevoznika), te doleta do 3450 nautičkih milja (6390 kilometara).

Prednost zrakoplova je svakako i njena nova, moderna kabina opremljena širokim i udobnim sjedalima, velikim prozorima (kao na širokotrupnim B787/A350) te velikim spremnicima za ručnu prtljagu iznad putničkih sjedala.

Radi se o zrakoplovu dizajniranom “iz nule”, dok su ostali tipovi zrakoplova iz A320 obitelji dobivali konstantna poboljšanja i preinake u odnosu na osnovni model. Kako bi se izbjegle bilo kakve nedoumice, treba napomenuti kako je zrakoplov tipa A220 produkt kanadskog proizvođača zrakoplova, Bombardiera, koji je cijeli projekt prodao Airbusu, pa od srpnja 2018. zrakoplovi ovog tipa nose oznaku A220 (ranije CS100 odnosno CS300).

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno