Srijeda, 7 prosinca, 2022

U Varaždinu održana izborna skupština Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske

Prošli vikend u Varaždinu je održana izborna skupština Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske. Jednoglasno je za predsjednicu ponovno izabrana Kristina Nuić Prka, članica Udruge turističkih vodiča Phoenix, dok je zamjenik predsjednice Mislav Kolak iz Udruge turističkih vodiča Like. Inače, sva tijela su izabrana jednoglasno te je, između ostalog, jednoglasno donesena i preporuka kolegams vodičima da ne smanjuju cijene usluga.

Dobrodošlicu delegatima udruga poželio je župan Varaždinske županije g. Anđelko Stričak, a vodiči su u organizaciji Društva turističkih vodiča Varaždin te uz podršku Turističke zajednice grada Varaždina i Turističke zajednice Varaždinske županije razgledali Ludbreg, Varaždinske toplice i Varaždin.
ZDTVH je osnovana 2005.godine i broji 20 udruga članica iz svih dijelova Hrvatske. Respektabilni je član Svjetske federacije turističkih vodiča, a uz brojne projekte koje provodi, ističemo projekt “Upoznaj svoju zemlju” koji se u isto vrijeme provodi u preko 50 gradova Hrvatske, prenosi Turizmoteka.hr.

U prethodnom mandatu struka je imala teške trenucima procesa zakonodavnih izmjena koji su još uvijek u tijeku, a koji imaju značaj za egzistenciju same struke. Iznimno smo zahvalni na zajedništvu svih članova te apsolutnoj podršci i povjerenju koje je ZDTVH imala tijekom sve četiri godine prethodnog mandata u kojem smo radili na zaštiti naše struke. Isto se odnosilo poglavito na izmjene zakona koji se odnosio na status nezaposlenih vodiča, srčanu borbu pri izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu, lobiranje na europskoj razini , poboljšanje prepoznatljivosti značaja vodiča, primitak u Svjetsku federaciju turističkih vodiča te provođenje niza prepoznatljivih i priznatih projekata. Dobro je ocjenjeno što je  Ministarstvo turizma i sporta prihvatilo prijedloge turističkih vodiča koji su se odnosili upravo na organizaciju i provođenje uspješne akcije Safe stay in Croatia, a koje su vodiči, pri prvom sastanku Savjeta za oporavak i razvoj turizma objavili na svojim stranicama .

Obzirom na značaj turističkih vodiča za promociju zemlje u svijetu i činjenicu da su upravo oni ti koji predstavljaju Hrvatsku pred brojnim medijima, diplomatima, gospodarstvenicima te najviše vremena provode s gostima ( pri čemu su i najbolje upoznati s njihovim željama i zahtjevima) smatraju da bi vodiči trebali biti više uključeni u destinacijski management turističkih zajednica.

Također, slijedom kontakata s velikim brojem kolega iz svih zemalja svijeta u Zajednici vodiča zaključuju kako je Hrvatska jedna od zemalja koja je najbolje i najprofesionalnije reagirala tijekom krize u smislu potpora gospodarstvenicima.

Turistički vodiči su, inače,  jedni od najvećih stradalnika u turističkom sektoru tijekom pandemije upravo zbog prirode svojeg posla. Prvi dio  glavne sezone nisu imali (važno je napomenuti da  glavna sezona za vodiče traje u razdoblju od travnja do kraja lipnja te od početka rujna do kraja listopada), a broj organiziranih grupa još nije ni približno dosegnuo razinu koja je bila  prije pandemije.

Novim izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu vodiči nisu zadovoljni, (prema neeuropskim zemljama amandman za prihvaćanje načela reciprociteta i uvjet četverogodišnje škole za edukaciju turističkog vodiča nije prihvaćen, te smo zahtjevali i modele zaštite prema EU državljanima- što dolazi do izražaja poglavito prema zemljama koje nemaju reguliranu djelatnost vodiča) , međutim nova Strategija Europske unije za održivi turizam  je pokazatelj da su  dopisi poslani iz Zajednice vodiča Hrvatske ipak primljeni na znanje, jer je u toj strategiji navedena preporuka Europskoj komisiji da mijenja stav prema toj struci. Stoga vodiči neće odustati u  nastojanjima da zaštite struku i interpretaciju kulturne baštine.

Očekivanja od sljedećeg mandata:

Obzirom na činjenicu da je izrada pravilnika kojima se uređuje djelatnost turističkih vodiča još u tijeku, aktivno će se sudjelovati u procesu izrade tih pravilnika, ali i u daljnjem lobiranju na europskoj razini. U prethodne četiri godine radilo se puno kako bi poboljšali prepoznatljivost ove struke. S tim radom će se nastaviti i u sljedećem mandatu te se aktivno baviti provođenjem niza projekata koji se  već razrađuju i koji će ubrzo biti predstavljeni  javnosti.

Izjava predsjednice Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske Kristine Nuić Prka:

“Naš najpoznatiji projekt “Upoznaj svoju zemlju” smo pretprošle godine proveli u preko 50 gradova diljem Hrvatske. Prošle godine nas je pandemija spriječila, no svakako ćemo nastaviti s tim projektom, jer nam upravo reakcija građana i podrška svih medija u Hrvatskoj daje vjetar u leđa i energiju za podizanje svijesti o važnosti kulturne baštine i svih turističkih djelatnika za ugled zemlje u svijetu.

Jako me veseli naše međunarodno djelovanje te početak suradnje s više stranih veleposlanstava u Republici Hrvatskoj, kao i veliko priznanje koje smo primili od strane Svjetske federacije turističkih vodiča za projekt Children the Guardians of our Heritage koji sam imala priliku predstaviti i pred Organisation of World Heritage Cities (Organizacijom gradova svjetske baštine koja okuplja 250 gradova koji se nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i predstavljaju populaciju od preko 250 mil.stan) .

Taj projekt, možemo već reći svjetskim priznanjem, je pod imenom ”Dioklecijanova škrinjica” započeo u Splitu u organizaciji Grada Splita i Društva turističkih vodiča Split. Uz provođenje projekta kulturnih ruta Vijeća Europe Iter vitis, Destiancije Napoleon i rute Nikole Tesle, koje provodimo kao ponosni partner Kluba članova selo i Tur Kultur veselimo se još jednom projektu koji za sad držimo u tajnosti, a koji će značiti jednu novu stepenicu u prepoznavanju važnosti turističkih vodiča u vrednovanju kvalitete i utjecaja na potrošnju turista.”

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno