Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

U Umagu preko milijun noćenja. TZ grada Umaga ne skriva zadovoljstvo

Umag je 2. kolovoza ostvario milijunto noćenje, izjavio je direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović, istaknuvši da je lani taj reprezentativni uzorak bio zabilježen 18. kolovoza, a rekordne turističke 2019. nešto ranije, 13. srpnja. Krcati smo, neskrivena zadovoljstva veli Popović te dodaje da godinama u Umagu nisu zabilježili toliki dolazak takozvanih walk in gostiju, onih koji nisu rezervirali smještaj, a došli su u destinaciju, pa ovih dana pokušavaju ostvariti noćenja preko Turističke zajednice.

Ali to se u ovom trenutku čini nemogućom misijom, kaže Popović, jer je su svi umaški raspoloživi kapaciteti dupkom puni i traži se krevet više. Izuzev hotela Adriatika iz sastava hotelijerske kuće Plave Lagune koji je zatvoren iz objektivnih razloga, svi ostali turistički objekti, kampovi, privatni smještaj, zasigurno i nekomercijalni smještajni kapaciteti koje uglavnom koriste vlasnici nekretnina, mahom slovenski državljani i njihovi prijatelji (ali se ne prijavljuju uredno ni u TZ-u ni preko e-Visitora) u Umagu su zauzeti i sve maksimalno vrvi od gostiju u ova prva tri dana kolovoza, piše Glas Istre.

Koliko su brojke dobre, govori i podatak da Umag trenutno bilježi tri posto više prisutnih gostiju nego nezapamćeno dobre 2019.! Za fantastičan uspjeh zaslužni su gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Slovačke, Poljske i Hrvatske, dok Talijani, kaže Popović, još od velike recesije iz 2008. godine nisu vratili svoju posjećenost na brojke prije te gospodarske krize.

Ono što je evidentno u odnosu na 2019. porast je gostiju, čak za 20 posto, iz centralnih europskih zemalja – Poljske, Češke i Slovačke, dok su Nijemci i Austrijanci ostali na starim brojkama posjećenosti iz te godine.

– Najave za nastavak dolaska gostiju u kolovozu i rujnu su odlične. Potražnja raste. Nastavimo li biti odgovorni i s pridržavanjem epidemioloških mjera, povećamo li procijepljenost te ostanemo zeleni kao najsigurnija mediteranska destinacija, i uz to nas još posluži i dobra vremenska prognoza, možemo bezbrižni ući u posezonu tj. mjesec listopad, zaključuje Popović svoj osvrt na dosadašnje fantastične rezultate i prognoze na umaškoj rivijeri, unatoč velikoj bojazni i rezerviranosti oko najava glavne špice na početku ljeta.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno