Srijeda, 4 listopada, 2023

U turizam su uložili više od 300 milijuna kuna iz EU fondova

Obnavljaju dvorce i kurije, u fokusu im je zeleni i eko turizam.

U turizam su uložili više od 300 milijuna kuna iz EU fondova, od 2009. do 2019. turistički promet im je porastao za sto posto, a u realizaciji zacrtanih projekata ne može ih zaustaviti ni pandemija. Virovitičko-podravska županija zeleni je raj, još neotkrivena oaza, pravi izbor za modernog putnika.

Na kojim je turističkim proizvodima naglasak i što sve trebate posjetiti kad otputujete u ovaj dio Hrvatske, otkrila nam je Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Kada biste trebali odabrati pet top atrakcija na području vaše županije, koje bi to bile?

Nije lagan zadatak, no ako baš moram nešto izdvojiti neka to budu Dvorac Pejačević s perivojem u Virovitici, pješački „Križnički most“ s izletištem na obali Drave na pitomačkom području, Posjetiteljski i interpretacijski centar „Dravska priča“ u Noskovcima, Park šuma i gorsko izletište Jankovac na području Parka prirode Papuk, Crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije u Voćinu – Svetište Gospe Voćinske i ako imam pravo na džokera u tom društvu bi se našao i Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju.

Na kojim turističkim proizvodima je naglasak?

S obzirom da se na području Virovitičko-podravske županije nalaze dva područja prirode pod zaštitom UNESCO-a, intenzivno radimo na kreiranju proizvoda u kategoriji zelenog/eko turizma, a sukladno trendu obnove i stavljanja u funkciju turizma dvoraca, kurija i nekadašnjih plemićkih posjeda, razvijaju se proizvodi u kategoriju kulturnog turizma. Naša Plemićka ruta za svaku je preporuku i nudi savršen spoj sjajne gastronomije, povijesne baštine i prekrasne prirode.

Eno-gastro turizam je trenutno u modi, koji su aduti Virovitičko-podravske županije?

Na našem području spajaju se Podravina i Slavonija, dvije tradicijske regije poznate po sjajnoj kuhinji i gostoljubivim domaćinima. U zapadnom dijelu županije nudimo očuvanost tradicije i okusa podravske kuhinje; na području Križnice „Dravu na stolu“, tradicijska i popularna jela od svježe dravske ribe; a u gorskom dijelu županije koji obiluje značajnim fondom niske i visoke divljači „Šumu na stolu“. Osnovu za uzbudljivu enološku priču na području Virovitičko-podravske županije predstavlja činjenica da je 1864. u podrumu kneževske obitelji Schaumburg Lippe u Slatini proizveden prvi pjenušac na tlu Hrvatske šampanjskom metodom, a možemo se pohvaliti brončanom i srebrnom olimpijkom na području slastičarstva, Slatinčankom Sandrom Jadek.

Virovitičko-podravska županija povukla je značajna sredstva iz EU fondova. Koji su ključni turistički projekti financirani iz tih sredstava?

U pretpristupnom periodu i tijekom članstva u EU, na području Virovitičko-podravske županije, u turizam i s turizmom povezane djelatnosti i područja djelovanja, uloženo je više od 300 milijuna kuna. Od većih projekata izdvojila bih „Dravsku priču“ – posjetiteljski centar i hostel s nizom turističkih sadržaja na području UNESCO prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, „Geo priče UNESCO geoparka“ – izgradnju opsežne turističke infrastrukture i sadržaja na području Parka prirode Papuk, „Centar za posjetitelje – dvorac Janković“ u Suhopolju, „Pet do dvanaest za Dvorac“ – obnovu i stavljanje u kulturno-turističku funkciju dvorca Pejačević s perivojem u Virovitici, „Drava4Enjoy“ – uspostavu opsežne mreže biciklističkih staza i ruta te obnovu i stavljanje u funkciju turizma kurije Janković u Kapela Dvoru, koja je tako postala prvi hotel baština na području Slavonije.

Kako biste opisali vašu županiju u maksimalno dvije rečenice?

Neodoljivo privlačna! Destinacija nepotrošivih doživljaja!

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno