Srijeda, 29 ožujka, 2023

U tijeku prijave za izbor Najboljeg turističkog sela

Ministarstvo turizma i sporta poziva sve zainteresirane da se prijave na izbor UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za „Najbolja turistička sela“ do 15. lipnja 2022. godine putem mail adrese mintcz@mints.hr
Inicijativa UNWTO-a „Najbolja turistička sela“ pokrenuta je 2021. godine u okviru aktivnosti unapređivanja uloge ruralnog turizma, a države članice UNWTO-a pozvane su prijaviti do tri kandidata/sela (općine) koji će predstaviti svoja mjesta kao pokretače održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu.

Inicijativa uključuje tri stupa i dvije nagrade i to:

Oznaku „Najbolja turistička sela UNWTO-a“, koja će se dodijeliti selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnog turizma te koja su predana održivosti u svim oblicima – ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj.
Program nadogradnje „Najbolja turistička sela UNWTO-a“, koji će koristiti brojnim selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterije za dobivanje oznake. Ta će sela dobiti potporu od UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima.

Mrežu „Najbolja turistička sela UNWTO-a“, koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj, a uključivat će predstavnike sela kojima je UNWTO dodijelio oznaku „Najbolje turističko selo“, sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje (točka 2.), kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora angažirane u promicanju turizma za ruralni razvoj.

Ministarstvo turizma i sporta osnovat će Povjerenstvo za odabir do tri kandidata koja će predstavljati Republiku Hrvatsku, a kandidati će se ocjenjivati prema kvaliteti priloženih odgovora u prijavnom obrascu i priloženih priloga. Odabrane kandidate s najvišom prosječnom ocjenom Ministarstvo turizma i sporta će proslijediti UNWTO-u, a službena objava odabranih i nagrađenih sela uslijedit će tijekom jednog od nadolazećih međunarodnih UNWTO događanja.

Podsjetimo kako je prošle godine Hrvatska prijavila troje kandidata – Motovun, Vižinadu i Kaštelir Labince, koji su i dobili priznanje, odnosno uključeni su u Program nadogradnje.

Sve potrebne informacije o natječaju mogu se pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.unwto.org/tourism-villages/en/the-initiative/

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno