Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

U srpnju do sada više od dva milijuna turističkih dolazaka

U prvih 19 dana srpnja u Hrvatskoj je zabilježeno više od dva milijuna turističkih dolazaka, što je 42 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, i 13,2 milijuna turističkih noćenja, što predstavlja porast od 35 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ponedjeljak, 19. srpnja, prema podacima eVisitora, u Hrvatskoj je boravilo 802.677 turista, a većina su njih stranci – čak 86,3 posto ili gotovo 680.000. Najviše je gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Mađarske.

Od trenutnog broja turista u Hrvatskoj najviše ih je bilo u Istri, njih 226.000, zatim u Primorsko-goranskoj županiji 153.000, u Splitsko-dalmatinskoj 144.000 i u Zadarskoj županiji 134.000 turista.

Ključne hrvatske turističke, poslovne i strukovne udruge, čije je poslovanje povezano s turističkom sezonom, objavile su apel uime cijelog sektora u trenutku koji je ključan za uspjeh sezone. Apel je usmjeren svima koji su zainteresirani da turistička sezona u Hrvatskoj bude uspješna te sudjeluju u stvaranju i kontroli aktivnosti nužnih za njenu provedbu, ističu u Hrvatskoj udruzi turizma.

Kako bi se održala povoljna epidemiološka situacija koja je preduvjet generiranja turističkog prometa, iz HUT-a ističu da je važno odlučno provođenje svih propisanih epidemioloških mjera s pojačanim kontrolama i sankcijama za sve koji ih ne provode; davanje posebne pozornosti provođenju epidemioloških mjera na granicama i okupljanjima u skladu s preporukama i traženjem epidemiologa; određivanje posebnog režima za dolaske gostiju iz trećih zemalja te ispravljanje ECDC karte koja ne radi razliku među primorskim županijama Hrvatske, piše privredni.hr.

Za turiste više od milijun antigenskih testova

Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je distribuciju milijun i 81.000 antigenskih testova u regionalne zavode za javno zdravstvo diljem Hrvatske koji su dostupni za domaće i strane turiste. Povoljniji antigenski testovi bit će dostupni za turiste koji su boravili barem tri noći u komercijalnom smještaju, a za navedenu mjeru Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je 20 milijuna kuna. Turistima koji će iskoristiti ovu mogućnost naplaćivat će se samo trošak obrade testa, a konačnu cijenu određivat će županijski zavodi za javno zdravstvo. Ministarstvo turizma i sporta apeliralo je da cijena bude ujednačena u svim županijama te da se naplaćuje minimalni procijenjeni trošak koji ne bi trebao iznositi više od 75 kuna (oko 10 eura).

U Dalmaciji 220 posto više nautičara

U prvoj polovici 2021. Splitsko-dalmatinska županija bilježi značajan rast turističkih dolazaka i noćenja. Prema podacima sustava eVisitor, u prvom polugodištu na području srednje Dalmacije odmaralo se 319.940 turista koji su ostvarili 1.515.611 noćenja, pa je na razini šest mjeseci ove godine ostvaren rast u dolascima od 87 posto i u noćenjima od 93 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavili su iz županijske turističke zajednice. U prvom polugodištu najbrojniji gosti u tom dijelu zemlje bili su Nijemci, Česi, građani Bosne i Hercegovine te Slovenci. Ostvaren je i znatan rast broja dolazaka gostiju iz SAD-a kojih je na području Splitsko-dalmatinske županije u prvih šest mjeseci ove godine bilo 12.877, a ostvarili su 50.505 noćenja.

Znatno je porastao i broj nautičara – prema podacima eCrewa u lipnju je Splitsko-dalmatinsku županiju posjetilo 23.000 nautičara, 120 posto više nego lani, koji su ostvarili 155.000 noćenja ili 150 posto više. U prvih šest mjeseci splitsko-dalmatinskim akvatorijem plovilo je 39.000 nautičara, što je 220 posto više u odnosu na 2020. godinu. Ostvarili su 238.000 noćenja ili 256 posto više nego lani.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno