Subota, 25 ožujka, 2023

U Splitu će se oformiti Poslovno – turističko vijeće u svrhu realizacije inicijativa turističkog privatnog sektora

Kvalitetan uvod u temu pružili su statistički podaci o turističkim dolascima i općenito sezoni u Splitu. Uz izuzetne preduvjete koje Split ima za razvoj cjelogodišnje destinacije, jednu od najvećih prepreka predstavljaju avionske veze s ostatkom Europe, kojih u zimskim mjesecima nema dovoljno, stoga inicijativa ima za cilj povećanje postotka avionskih dolazaka.

Programi koji bi osnažili ponudu baziraju se na digitalno-kulturnoj i eno-gastronomskoj promociji Splita te su ih predstavili dionici privatnog sektora. Riječ je o programima: Split Light Festival, mjesec gastronomije (radno nazvan Split on a Plate), digitalni nomadi te Winter sailing.

Split Light Festival uključivao bi osvjetljavanje javnih prostora i spomenika i 3D mapping istih u vidu probnog četverodnevnog festivala svjetla i glazbe kojom bi se promicala kreativna industrija i kulturna baština grada. Gastro ponuda Splita važan je turistički proizvod već duži niz godina, a ove godine bi se mjesec listopad označio kao mjesec gastronomije, tijekom kojeg bi splitski restorani plasirali posebne, autohtone ponude za lokalno stanovništvo i turiste. Digitalni nomadi, kojima je Split itekako privlačna destinacija te ga prosječno posjeti njih 900 mjesečno, također je niša koja ima jako veliki prostor za rast i čiji su benefiti prezentirani na skupu. U segmentu nautičkog turizma, izrazito bitnog faktora naše turističke ponude, predstavljen je Winter sailing, ponuda koja je dovoljno razvijena u ostatku svijeta da može biti logični slijed i u splitsku postsezonu. Klasična charter ponuda ili škola jedrenja za strance tijekom city break boravaka sigurno će ovaj sektor jačati u smjeru održivog razvoja.

U raspravi koja je uslijedila, a u kojoj su sudjelovali predstavnici turističkih zajednica grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, splitskog Ekonomskog fakulteta, kao i privatnog sektora, razmatrala su se predstavljena rješenja, kao i ostala ponuda, te definirali optimalni termini održavanja.

Svi su sudionici složni u ocjeni da Split ima dovoljno aduta koje može ponuditi i na osnovu kojih može tražiti bolju povezanost s ostatkom svijeta, kao i da je nužno upravljanje destinacijom te zajednički rad svih dionika, koji jedini može donijeti promjenu. Naglašeno je i da je potrebno više raditi na domaćoj turističkoj komponenti i bliskim tržištima te započeti s produženjem sezone korak po korak, odnosno s letovima tjedan-dva ranije i završavati tjedan-dva kasnije, pa postepeno širiti krug. Kako bi se u tom smjeru konkretno krenulo zaključeno je da će se pri HGK – Županijskoj komori Split osnovati svojevrsno Poslovno-turističko vijeće, koje će aktivno raditi na realizaciji ove ponude i ostalih kvalitetnih inicijativa, kako bi dio njih zaživio već u 2022., odnosno bio u potpunosti spreman za 2023. godinu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno