Ponedjeljak, 6 veljače, 2023

U Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano je računa u vrijednosti većoj od milijardu i 119 milijuna kuna

Županijska komora Split, koja na mjesečnoj bazi prati gospodarske trendove u Splitsko-dalmatinskoj županiji putem analize podataka o fiskaliziranim računima kao i o radnoj snazi, izradila je analizu za studeni i jedanaest mjeseci ove godine.


”U studenom je nastavljen trend rasta vrijednosti fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji ne samo u odnosu na isti mjesec prošle, već i 2019. godine. Prošli je mjesec u našoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti nešto većoj od milijardu i 119 milijuna kuna, što je 15,7 posto više nego u studenom prošle godine te 12,4 posto više nego u studenom 2019.
Ovi podaci, koji pokazuju ne samo očekivani porast u odnosu na 2020. već i u odnosu na predpandemijsku 2019., ukazuju na brz oporavak županijskog gospodarstva i daju razlogaza optimizam”
, naglasio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.
Pri tom je najviši porast vrijednosti fiskaliziranih računa prošli mjesec u odnosu na studeni 2020., od čak 771,3 posto, ostvaren u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije. Slijede administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (porast od 67,3 posto), djelatnost zdravstvenezaštite i socijalne skrbi (+51 posto), djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja
hrane (+42,4 posto) te prijevoz i skladištenje (31,9 posto). Porast u odnosu na prethodnu, ali i 2019. godinu vidljiv je i kada se promatra prvih jedanaest mjeseci. Tako je u razdoblju od 1. siječnja do 30. studenoga ove godine u županiji fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo 17 milijardi kuna, što je 30,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno gotovo 12 posto više nego u prvih jedanaest mjeseci 2019.

Podatke je komentirao i pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica
Kusić, naglasivši da, kao i na mjesečnoj razini, najviši porast iznosa fiskaliziranih računa u razdoblju siječanj – studeni na godišnjoj razini bilježe administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (+95,8 posto), umjetnost, zabava i rekreacija (+80,6 posto), prijevoz i skladištenje (81,4 posto) te djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+81,2 posto).

Vezano za radnu snagu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema zadnjim dostupnim službenim podacima HZZ-a za listopad 2021., zaposlenih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji na dan 31. listopada bilo 156.126, što je 3,8 posto više u odnosu na isti datum 2020., dok je nezaposlenih bilo 22.705, odnosno 14,9 posto manje nego 2020.

Stopa nezaposlenosti, koja predstavlja broj nezaposlenih osoba kao postotak od broja radne snage, iznosila je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u listopadu 12,7 posto (za RH 7,2 posto) te je za 2,4 posto manja nego u listopadu prošle godine, a za 1 posto veća nego u prethodnom mjesecu.
Mjesečnu analizu HGK – Županijska komora Split bazira na podacima Porezne uprave Područnog ureda Split o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji te podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Split.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno