Četvrtak, 30 ožujka, 2023

U Sloveniju bez karantene i negativnog testa za sve one koji su se cijepili ili prebolili Covid-19

Svi koji imaju potvrdu od liječnika da su se cijepili ili da su preboljeli Covid19, moći će ući u Sloveniju bez karantene i negativnog testa, odluka je to slovenske vlade.

Od cijepljenja drugom dozom cjepiva ne mora proći najmanje 14 dana, dok kod preboljelih osoba ne više od šest mjeseci. Naime, spomenute osobe su imune na COVID-19 nakon navedenog vremenskog perioda, te time ne ugrožavaju nikoga. Ova odluka odnosi se samo na državljane članica EU i Schengenskog prostora, a na snagu stupa od subote.

Slično razmišlja i Mađarska

Kako prenosi Reuters, Orbanov šef kabineta Gergely Gulyas izjavio je jučer kako je Mađarska odlučila izdati “Covid putovnice” tj. potvrde o imunitetu na COVID-19 za građane koji su se cijepili, koji su preboljeli COVID-19 i one koji mogu pokazati prisutnost antitijela u krvnom testu.

Mađarska je također u četvrtak postala prva članica Europske unije koja je primijenila rusko cjepivo Sputnik V, nakon što je njezin regulator odobrio hitnu upotrebu cjepiva, umjesto da čeka zeleno svjetlo od Europske agencije za lijekove (EMA), kao i cjepivo protiv koronavirusa kineske tvrtke Sinopharm koje uskoro planira početi primjenjivati.

Do sada je oko 300.000 Mađara – zdravstvenih radnika i najranjivijih među starijima – primilo barem jednu injekciju cjepiva Pfizer/ BioNTech ili Moderna. Mađarska je također ovaj tjedan počela koristiti cjepivo AstraZeneca za cijepljenje ljudi u dobi između 18 i 60 godina koji pate od kroničnih bolesti.

Mađarska želi ubrzati svoj program cijepljenja unatoč kašnjenju u isporuci zapadnih cjepiva, kako bi mogla ukinuti mjere zaključavanja i pokrenuti gospodarstvo.

Grčka i Izrael dogovorili slobodno kretanje cijepljenih Izraelaca građana između dviju država

Grčka i Izrael postigli su dogovor o “Covid putovnici” koja će izraelskim građanima cijepljenim protiv koronavirusa omogućiti posjet Grčkoj bez ograničenja i bez karantene, prenosi grčki turistički portal gtp. Inače, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis bio je prvi čelnik koji je predložio Europskoj komisiji ideju o potvrdi o cijepljenju za cijelu EU kako bi se olakšalo putovanje. Iako tu ideju čelnici Europske unije nisu usuglasili, države članice dogovorile su se o smjernicama za uspostavu potvrde o cijepljenju za cijelu EU koja će se koristiti u medicinske svrhe.

“Također sam za prihvaćanje digitalnih potvrda o cijepljenju iz trećih zemalja i upravo je to projekt na kojem radimo s Izraelom”, dodao je Mitsotakis naglasivši kako očekuje da će biti velike potražnje za putovanjem kada se pozabavimo koronavirusom. “Građani su umorni, žele putovati, prošle godine nisu puno putovali”, zaključio je Mitsotakis.

Izrael je u mjesec dana uspio procijepiti 75 posto svoje populacije starije od 60 godina i oko 40 posto ukupne populacije, što nije uspjelo ni jednoj državi u Europskoj uniji. Izrael u nedjelju kreće s popuštanjem određenih restriktivnih mjera.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno