Petak, 9 prosinca, 2022

U rujnu na obalu stiglo više Talijana nego u kolovozu

Turistička kompanija Croatia Luxury Rent zabilježila je tijekom rujna porast dolazaka turista iz Italije. Riječ je o porastu od 3 posto u odnosu na kolovoz, za koji kažu da je bio jedan od najuspješnijih mjeseci za domaći turizam u posljednjih nekoliko sezona, prenosi Jutarnji list.

– Uzroke ovakvih prodajnih rezultata treba tražiti u više ekonomskih i socioloških detalja. Prije svega treba konstatirati da je zbog ekonomskih prilika Hrvatska kao destinacija Talijanima u određenoj mjeri postala preskupa.

Zbog toga traže aranžmane izvan udarnog dijela sezone, kada su oni povoljniji. Nadalje, Italija je zbog velike smrtnosti u samim počecima pandemije iznimno osjetljiva na utjecaje covida-19, pa je razlog njihova kasnijeg dolaska u nešto većem broju na Jadran, kako ističu u CLR-u, vjerojatno činjenica da zbog manjeg broja turista na destinacijama smatraju da nema veće ugroze i straha od zaraze – objašnjavaju u CLR-u.

Nema umirovljenika

Iznijeli su i podatke o tome koji je tip gostiju iz Italije ljetos dolazio na Jadran.

– Demografski gledano, najveći postotak gostiju iz Italije od početka ljetne sezone odnosi se na obitelji s djecom te putnike mlađe dobne skupine, koji su tražili izolirani smještaj na destinacijama nedaleko od najpopularnijih turističkih središta.

Malo je manji postotak talijanskih gostiju starije dobne skupine – tvrde u CLR-u.

Istra i Kvarner

Zadovoljni su i ovim, manjim pomakom jer su Talijani u posljednjih nekoliko godina sve rjeđe birali Hrvatsku za svoj odmor.

– Kako se proteklih sezona broj dolazaka gostiju s navedenog tržišta sustavno smanjivao, ovakvi prodajni rezultati na neki su način iznenađenje. Talijani koji su tijekom rujna posjetili Hrvatsku, iznova su birali Istru i Kvarner, od kojih su najtraženije bili Poreč, Rovinj, Umag, Crikvenica i Opatije – zaključili su.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno