Nakon višegodišnje gradnje, u Puli je otvorena Marina Polesana u sklopu prve faze velikoga nautičko-turističkog projekta Katarina Monumenti, koji u nekadašnjoj vojnoj zoni realizira tvrtka Kermas Istra poduzetnika Danka Končara.   

Ta masivna nautička infrastruktura prostire se na više od 10 hektara zemljišta, u sklopu kojih se nalaze 304 veza, od kojih 262 u moru, a 42 na kopnu. Gostima će na raspolaganju biti recepcija, sanitarni čvorovi, praonica i sušionica rublja te specijalizirana trgovina s potrepštinama za nautičare.

“Do ovog trenutka utrošeno je tridesetak milijuna eura i još treba nekoliko objekata urediti. Ovo je druga faza Marine 1. Ostalo je hotel u vrijednosti od oko 30 milijuna eura te marina od oko 20 milijuna po današnjim cijenama – koje su drastično otišle gore. Želim naglasiti da se ovim ulaganjem ulaže u vlastito dobro Republike Hrvatske. Sva su uložena sredstva naša i nismo imali nikoga tko bi nas financijski podržao”, ustvrdio je Končar na otvaranju marine.

Dodao je da je u drugoj fazi predviđena izgradnja hotela te na području kamenoloma još oko 900 vezova na kopnu i oko 150 u moru, piše Privredni.hr.

Koncesiju je tvrtka dobila od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a tom je prigodom svečanom otvaranju prisustvovao i ministar Oleg Butković. 

“Ovo je naša perspektiva i ovakve investicije ulijevaju nadu u razvoj naše države. Hrvatska je pomorska zemlja, mi od mora živimo i naša je zadaća pametno ulagati u njega i razvijati investicije u obnovu naših luka. Ovo su prekretnice i novi počeci i ovo nije naš završen posao u Puli. Moramo obnoviti lukobran i rivu, a europska sredstva za to postoje”, istaknuo je Butković. 

Ustvrdivši kako je ovo veliki pothvat, pulski gradonačelnik Filip Zoričić kazao je kako je Pula grad bogate prošlosti i budućnosti te kako je upravo ovaj projekt početak te budućnosti, dok je istarski župan Boris Miletić podsjetio kako je oko 2001. godine, na jednoj sjednici Vlade, tadašnji ministar Ivan Jakovčić s premijerom Ivicom Račanom dogovorio projekt Brijuni rivijera kako se, rekao je, “pulsko priobalje ne bi razlomilo na nekoliko komadića, nego ujedinilo”.

“Tema demilitarizacije i mene je privukla u politiku. Dva je stoljeća vojska određivala smjer razvoja grada i mislim da je vrijeme da se sva bivša vojna infrastruktura stavi u funkciju grada i građana, otvaranja novih radnih mjesta i gospodarskih mogućnosti”, poručio je Miletić. 

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!