Srijeda, 4 listopada, 2023

U pesimističnom scenariju BDP će 2019. doseći tek 2023., potvrdio je Boris Vujčić, guverner HNB

Prema procjenama Hrvatske narodne banke, u 2020. godini gospodarski pad iznosit će 8,9 posto, dok se u 2021. očekuje oporavak i rast BDP-a od 4,9 posto, uz blagi rast zaposlenosti od oko 0,8 posto.

Guverner HNB-a Boris Vujčić danas je predstavio Projekciju monetarne politike za 2020. i 2021. godinu. Naveo je da se BDP djelomično oporavio u trećem tromjesečju, nakon snažnog pada ostvarenog u drugom tromjesečju. Međutim, kako je Vujčić iznio na virtualnom brifingu za medije, dostupni podaci za listopad te nepovoljni razvoj epidemiološke situacije upućuju na znatno usporavanje oporavka u posljednjem tromjesečju, a što bi se moglo nastaviti i početkom sljedeće godine. Zbog tog bi razloga pad BDP-a na razini cijele 2020. mogao biti nešto veći od posljednjih projekcija i dosegnuti 8,9 posto BDP-a.

Prema procjenama koje je iznio guverner, ako se pandemija koronavirusa pod kontrolu stavi u prvim mjesecima 2021., pod pretpostavkom da se počne s cijepljenjem i da ono bude učinkovito, BDP bi na razini sljedeće godine mogao iznositi 4,9 posto.

Navedeni rast u najvećoj mjeri trebali bi generirati osobna potrošnja i izvoz, u prvom redu izvoz usluga, pod pretpostavkom da turistička sezona bude bolja nego ove godine, ali brojke neće biti ni blizu onih iz 2019., kazao je Vujčić.

“U pesimističnom scenariju, ako se pandemija ne stavi pod kontrolu i ako oporavka ne bude do kraja prvoga kvartala, razinu BDP-a iz 2019. dosegli bismo tek 2023.”, kazao je Vujčić.

Pojasnio je da osnovni scenarij predviđa postojanje određenih epidemioloških mjera i u prvom mjesecu 2021. godine, a onaj pesimistični podrazumijeva zatvaranje i u cijeloj prvoj polovici 2021.

Zaposlenost bi ove godine mogla pasti za 1,5 posto, tijekom pandemije u Hrvatskoj je izgubljeno oko 50.000 radnih mjesta, a dogodine u HNB-u očekuju razmjerno blagi oporavak od oko 0,8 posto, što je u skladu s projekcijom rasta BDP-a.

U 2020. očekuje se usporavanje stope inflacije na 0,2 posto, uglavnom zbog znatnog smanjenja cijena energije (poglavito naftnih prerađevina) u odnosu na prethodnu godinu, a inflatorni pritisci mogli bi biti prigušeni i u 2021., kada se očekuje stopa inflacije od jedan posto. Ubrzanje inflacije ponajviše bi bilo rezultat rasta cijena energije.

U ekonomskim odnosima s inozemstvom, nakon primjetnog smanjenja viška na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u 2020., ponajprije zbog osjetnog pada prihoda od turizma, tijekom 2021. očekuje se rast viška, ponajviše potaknut oporavkom turističke aktivnosti.

Vujčić je naveo da je u 2020. ubrzao rast plasmana poduzećima, dok je na godišnjoj razini usporio rast plasmana stanovništvu. Dogodine se također očekuje se daljnji rast plasmana poduzećima i zadržavanje rasta plasmana stanovništvu na sličnoj razini kao ove godine.

HNB će, naglasio je guverner, nastaviti održavati stabilnost tečaja kune prema euru i podržavati povoljne domaće uvjete financiranja i u 2021. godini. 

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno