Subota, 1 travnja, 2023

U ožujku u Splitsko dalmatinskoj županiji fiskalizirano gotovo milijardu i 315 milijuna kuna

HGK – Županijska komora Split izradila je najnoviju analizu o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, za ožujak i prva tri mjeseca ove godine.

”U ožujku je u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo milijardu i 315 milijuna kuna, što je 29 posto više nego u ožujku 2021. godine, dok je broj fiskaliziranih računa porastao za 10,2 posto. U odnosu na veljaču, prošli je mjesec vrijednost fiskaliziranih računa bila gotovo 20 posto veća”, komentirao je podatke za ožujak predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Ako podatke o fiskaliziranim računima u prošlom mjesecu usporedimo s onima iz ožujka predpandemijske 2019. godine, iznos fiskaliziranih računa u prošlom je mjesecu 33 posto veći nego u istom mjesecu 2019. uz gotovo jednak broj izdanih računa. Neupitno je da uz povećanu potrošnju na povećanje iznosa fiskaliziranih računa utječe rast cijena kojem svakodnevno svjedočimo, a o kojem se omjeru radi teško je reći.

Gledano po djelatnostima, daleko najveći porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na ožujak 2021. ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije, potom građevinarstvu (porast od 190,2 posto), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (+125 posto) te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+121,3 posto).

I podaci za prva tri mjeseca ove godine pokazuju gotovo jednaki trend. ”U prvom tromjesečju ove godine vrijednost fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosila je nešto više od 3 milijarde i 451 milijun kuna te je 28 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno, broj izdanih računa je porastao za 15,7 posto”, komentirao je podatke o fiskaliziranim računima za siječanj-ožujak pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić.

Kao i u ožujku, i u prva tri ovogodišnja mjeseca najviši porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na siječanj-ožujak 2021. ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (+243 posto), djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+236 posto), građevinarstvu (+184 posto) te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (+156 posto).

Analiza za ožujak i prvo tromjesečje ove godine, kao i dosadašnje mjesečne analize HGK – Županijske komore Split, temelji se na podacima Porezne uprave Područnog ureda Split o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno