Nedjelja, 4 prosinca, 2022

U nekim aspektima brojke u ugostiteljstvu bi mogle dosegnuti čak rekordnu 2019.

POREZNA uprava objavila je informacije iz sustava fiskalizacije, koje pokazuju zanimljive trendove u ugostiteljstvu tijekom ove ljetne sezone, koja bi možda čak mogla u nekim aspektima dosegnuti i rekordnu 2019. godinu. 

Napravili su i analizu podataka iz 2019., 2020. i 2021. godine, iz koje je vidljivo sljedeće: “Za sve djelatnosti od 22.2. do 1.8.2021. godine u odnosu na razdoblje od 24.2. do 2.8.2020. godine vidljivo je povećanje broja računa od 27% i povećanje iznosa računa od 23%, u djelatnosti G-Trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala vidljivo je povećanje broja računa od 27% i povećanje iznosa računa od 17%. U djelatnosti I – pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je povećanje broja računa od 15% i povećanje iznosa računa od 60%.”

U svakom slučaju, 2021. godina je bolja od 2020., a u nekim segmentima se približava i rezultatima 2019. godine, koja je, doduše, bila rekordna, pa i to treba uzeti u obzir, piše Index.

“Za sve djelatnosti od 22.2. do 1.8.2021. godine u odnosu na razdoblje od 25.2. do 4.8.2019. godine vidljivo je smanjenje broja računa od 10% i smanjenje iznosa računa od 1%, u djelatnosti G-Trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala vidljivo je smanjenje broja računa od 2% te povećanje iznosa računa od 4%. U djelatnosti I – pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je smanjenje broja računa od 38% i iznosa računa od 25%”, navodi Porezna uprava.

Za komentar tih brojki pitali smo ministra financija Zdravka Marića, koji ističe da “oni sve to prate, pa i na dnevnoj razini”.

Ministar financija ističe da su trgovine na malo ostvarile promet veći od 5 do 7 posto u odnosu na 2019. godinu, a naročito je zadovoljan turističkim rezultatima. “U odnosu na srpanj 2019. godine imamo 5.5 posto više smještaja. Kafići su ispod nivoa 2019., ali su zato restorani iznad”, kaže Marić.

Marić napominje da je stoga ključno očuvati sezonu.

“Prošle godine je sve krenulo nizbrdo oko Velike Gospe. Moramo se ponašati odgovorno, tako da sezona što duže traje”, kaže Marić.

“Porezna uprava i Carina rade svoj posao. Imamo trenutno povećan broj inspekcija. Porezna uprava je na terenu, imaju svoje redovite akcije”, kaže Marić. Dodaje i da ne prati samo događanja u turističkom sektoru.

“Postoje određeni problemi u građevini, došlo je do poskupljenja građevinskog materijala, a istovremeno nedostaje građevinskih radnika”, kaže Marić. Sveukupno konstatira da su rezultati “zasad zadovoljavajući” te da ga ove godine ne brine prihodovna strana proračuna.  “Fokusiram se više na naše troškove, odnosno na rashodovnu stranu proračuna, jer prihodi dolaze”, kaže Marić za Index.

Medak: Kolovoz bi mogao srušiti rekorde

Marin Medak iz Nacionalne udruge ugostitelja ističe da je u studenom prošle godine predviđao da će ova sezona biti odlična.

“Tada su mi svi govorili da sam idiot”, kaže Medak, koji nije iznenađen relativno dobrim brojkama. ”Doživljavamo malu renesansu u ugostiteljstvu. Ljudi žele nadoknaditi propušteno zbog pandemije”, kaže on.

Medak smatra da će se ovakvi trendovi nastaviti te da ih samo može zaustaviti ako se “pooštre epidemiološke mjere”. 

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceIndex

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno