Subota, 10 prosinca, 2022

U kolovozu ostvareno 18 milijuna noćenja

U Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno 67% lanjskog rezultata u istom razdoblju kolovoza.

Najviše noćenja ostvareno je u Istri (4,3 milijuna noćenja) a najmanje u Ličko-senjskoj županiji (636 tisuća noćenja). U Splitsko-dalmatinskoj je bilo 3,4 milijuna noćenja, a tu su i Riječka (3,5 milijuna) te Zadarska (3,2 milijuna) dok je manje ljudi bilo u Šibensko-kninskoj (1,4 milijuna) te Dubrovačko-neretvanskoj (999 tisuća noćenja).

Podaci su dobiveni iz sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru.

Pregled po tržištima izdvaja njemačke goste na prvo mjesto, njih oko 4,3 milijuna što predstavlja 90% lanjskog rezultata. Potom slijedi domaće tržište sa 3,3 milijuna noćenja što je rezultat na razini lanjskog. Na trećem mjestu su gosti iz Slovenije sa ostvarenih 2,6 milijuna noćenja ili 94% lanjskog rezultata. Zanimljivo je da  rast od 5% bilježe posjetioci iz Poljske sa 1,8 milijuna noćenja.

Što se destinacija tiče najviše je noćenja ostvareno u Viru, Rovinju, Medulinu, Poreču, Crikvenici, Umagu, Malom Lošinju, Novalji, Splitu i Puli.

Od direktora Hrvatske turističke zajednice Kristijana Staničića doznajemo da su za rujan najave vrlo dobre, barem u zemljama gdje Hrvatska nije na crvenoj listi, ali i u tim zemljama možemo vratiti povjerenje jer lista se ažurira svaka dva tjedna. Iako smo na tržištu Velike Britanije stavljeni na popis rizičnih zemalja, u dubrovačku i splitsku zračnu luku na dnevnoj osnovi pristižu letovi s novim britanskim turistima. HTZ nastavlja plasirati informacije prema inozemnim medijima, ali i prema najvažnijim partnerima i agentima posebno na tržištu Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije, kojima prikazujemo epidemiološku situaciju u zemlji prema županijama. Direktor HTZ-a posebno apelira i na turističke zajednice da osiguraju testiranje na korona virus svim zainteresiranim turistima.

Na ukupni rezultat turisičke sezone se još može utjecati, a za kraj dodajemo da je u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj ostvareno 6,5 milijuna dolazaka i više od 44 milijuna noćenja što je 53% lanjskog rezultata u istom razdoblju.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno