Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

U Hrvatskoj se trenutno odmara 870 000 turista

Turističke gužve u Hrvatskoj se ne smanjuju. U zemlji se trenutačno odmara oko 870.000 turista, od čega 100.000 domaćih gostiju.

Samo u kolovozu ostvareno je 27.8 milijuna noćenja, što je 93 posto iz pretpandemijske 2019. godine. Kroz splitsku trajektnu luku ovog će vikenda proći 80.000 putnika.

Gužve na cestama

I dalje je pojačan promet na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, posebice na autocestama A1 Zagreb – Split – Ploče, A2 Zagreb – Macelj, A3 Bregana – Lipovac, A6 Rijeka – Zagreb, A7 Rupa – Rijeka te na Istarskom ipsilonu, a zastoji su povremeno na prilazima turističkim središtima duž obale te na dionicama cesta gdje traju radovi.

Promet je pojačan na autocesti A1 Zagreb – Split – Ploče, pred naplatama Lučko u smjeru Zagreba kolona je oko 3 kilometara, pred naplatama Demerje i Donja Zdenčina kolone su oko 1 kilometar, a kolona vozila u pokretu je od čvora Jastrebarsko prema naplati Demerje.

Na autocesti A2 Zagreb – Macelj pred naplatom Trakošćan kolona je u smjeru Slovenije oko 6 kilometara i povremeno se zatvara tunel Frukov Krč. Na autocesti A3 Bregana – Lipovac pred naplatom Bregana kolona je oko 1 kilometar u smjeru Slovenije.

Prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko 2 kilometra i dijelom se proteže na Istarski ipsilon, a na autocesti A7 Rupa – Rijeka pred graničnim prijelazom Rupa u smjeru Slovenije kolona je oko 1 kilometar, piše Index.

Vikend u Splitu sa 190 zrakoplova

Kroz splitske luke ovog će vikenda proći 120.000 putnika u 190 zrakoplova i 16 tisuća vozila. Voditelj Službe za prihvat i otpremu u splitskoj zračnoj luci Mate Melvan za Hinu je potvrdio da predstoji prilično dobar vikend sa 190 zrakoplova i 40.000 putnika, iako ih je malo više u odlasku nego li u dolasku.

“Veći je pritisak na odlazak nego dolazak, ali to je prirodno za ovo doba godine. Možemo potvrditi i da su još uvijek brojke visoke, promet je visokog intenziteta. Već smo prešli brojku od 400 tisuća u kolovozu, što znači da idemo prema milijunu ove godine. Konačne rezultate imat ćemo na kraju mjeseca”, rekao je Melvan.

Kroz splitsku će trajektnu luku tijekom vikenda proći 80.000 putnika i 16.000 vozila. I tamo je polazak putnika prema Splitu naglašeniji nego ranije ove sezone, što znači da odlaze s otoka prema kopnu, rekla je Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

“Zbog gužve u Supetru do sada smo imali jednu izvanrednu liniju, koja je isplovila u 8:45 iz Splita. Iz Splita nemamo velik pritisak, iako putnici i dalje pristižu, istina u sporijem ritmu. Svakako, sezona još nije gotova, s obzirom na to da nam putnici dolaze i dalje”, rekla je Ivulić za Dnevnik Nove TV. Jadrolinija je do 15. kolovoza na cijeloj obali imala 5.3 milijuna putnika i 1.7 milijuna vozila, što je 85 posto ostvarenog prometa iz pretpandemijske 2019. godine.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceIndex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno