Utorak, 29 studenoga, 2022

U Hrvatskoj preko pola milijuna turista

MINISTRICA turizma Nikolina Brnjac danas je na Twitteru objavila kako je ovog vikenda premašena brojka od 500.000 turista u jednom danu, prenosi Index.hr.

“Prema prvim podacima iz sustava eVisitor, ovaj vikend premašena je brojka od 500.000 turista u jednom danu. Naime, u Hrvatskoj boravi trenutno 523.000 turista od čega je 453.000 stranih turista, a 70.000 domaćih”, napisala je.

Najviše turista je trenutno u Istri, na Kvarneru te u Splitsko dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Gledajući po destinacijama najviše je gostiju u Rovinju, Viru, Poreču, Umagu, Medulinu i Malom Lošinju. Trenutno je najviše turista s tržišta Slovenije, Češke, Njemačke, Poljske i Austrije, objavio je HRT.

Na Makarskoj rivijeri preko 25 tisuća turista

Na Makarskoj rivijeri od Brela do Gradca prvog srpanjskog vikenda boravi više od 25.000 domaćih i stranih gostiju, doznaje se u subotu u turističkim uredima Makarskog primorja.

Prvi srpanjski vikend na Makarskoj rivijeri u znaku je očekivane prve veće ljetne smjene turista, koji su brojniji u dolasku, kao i vrlo dobrog početka glavnog dijela sezone, ističu iz turističkih ureda.

Trajekt Pelješčanka na liniji Makarska – Sumartin u prve dvije dopodnevne i prvoj poslijepodnevnoj plovidbi jučer nije uspio ukrcati sva vozila i putnike prema Braču koji su ostali čekati predvečernje plovidbe u 18 ili 21 sat za koje ima ponešto slobodnih mjesta.

Vrlo dobar početak ljeta u Makarskoj

I Makarska prvog srpanjskog vikenda bilježi vrlo dobre turističke rezultate. U gradu, prema podacima Turističkog ureda, odmara 6,5 tisuća domaćih i stranih gostiju što je 100 posto više nego lani ili 50-ak posto u odnosu na isto vrijeme rekordne 2019. godine.

Hoteli ugošćuju 1500 gosti i u njima i dalje ima slobodnih mjesta pa prethodna rezervacija smještaja za sada nije potrebna, dok ostali turisti borave u privatnom smještaju gdje je i dalje slobodan veliki broj smještajnih kapaciteta kako u kućama za odmor tako i apartmanima. Inače, najbrojniji među turistima u gradu su Poljaci, Česi, gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine i domaći gosti.

Ni Split turisti ne zaobilaze

Oko 120 turista stiglo je jučer iz Budimpešte u Split sezonskim vlakom koji će na toj liniji prometovati tri puta tjedno, do 11. rujna.

To je treća ovogodišnja sezonska željeznička linija kojom vlakovima u Split dolaze turisti iz srednjoeuropskog područja..

Najprije je 29. svibnja uspostavljen sezonski željeznički promet na liniji Prag- Split, a zatim je 19. lipnja uspostavljena sezonska linija Bratislava-Beč-Split.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, koji je bio na splitskom kolodvoru na dočeku vlaka iz Budimpešte, najavio je kako će se početkom rujna organizirati promotivna željeznička linija iz Poljske do Splita.

“Očekujemo da će  iduće godine biti uspostavljena  jedna nova željeznička linija iz Poljske prema Splitu, moguće i prema Rijeci,” kazao je Ukić.

Ukić je također rekao kako je za iduću godinu planirano i povezivanje Slavonije željezničkim linijama u pravcu Splita i Rijeke.

Lucijana Natalija Jerković iz Hrvatske turističke zajednice je rekla kako je u porastu trend dolazaka turista vlakovima na Jadran.

Kazala je kako su ranijih godina Mađari pretežito dolazili ljetovati na zadarsko područje, ali će se uvođenjem sezonske željezničke linije  Budimpešta-Split povećati njihov dolazak i na područje Splitsko-dalmatinske županije.

Splitska zračna i trajektna luka očekuju rekorde

U splitskoj trajektnoj i zračnoj luci tijekom subote i nedjelje očekuje se rekordni ovogodišnji vikend promet od oko 65.000 putnika.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno