Petak, 3 veljače, 2023

U Hrvatskoj je do početka lipnja ostvareno više od milijun dolazaka

U HRVATSKOJ je od siječnja do kraja svibnja ostvareno više od milijun turističkih dolazaka i 3.9 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 42 posto u dolascima i 38 posto u noćenjima, objavila je Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Od ukupnih dolazaka i noćenja inozemni turisti ostvarili su više od 516.000 dolazaka i 2.5 milijuna noćenja, pokazuju podaci iz eVisitora koje prenosi HTZ.

Promatrajući samo svibanj, ostvareno je 451.000 dolazaka i 1.9 milijuna noćenja, što u odnosu na svibanj prošle godine predstavlja rast od 412 posto u dolascima i 256 posto u noćenjima. Pritom su inozemni gosti ostvarili više od 312.000 dolazaka i više od 1.5 milijuna noćenja, piše index.hr.

“Dosadašnja realizacija turističkog prometa pokazuje kako je Hrvatska na mnogim tržištima pozicionirana kao sigurna, kvalitetna i dobro pripremljena destinacija. Trenutno u našoj zemlji dnevno boravi više od 100.000 turista, a prvi smo put tu brojku u ovoj godini premašili u petak 28. svibnja. Ušli smo u lipanj u kojem očekujemo daljnje jačanje turističkog prometa, dok najveći broj turista očekujemo u glavnim ljetnim mjesecima srpnju i kolovozu za koje imamo vrlo dobre najave”, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Tijekom prvih pet mjeseci najviše je noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru, u Splitsko-dalmatinskoj, i Zadarskoj županiji, dok je na kontinentu, zajedno s gradom Zagrebom, ostvareno više od 712.000 noćenja. Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja tijekom prvih pet mjeseci ostvareno u Zagrebu, Rovinju, Poreču, Splitu, Zadru i Dubrovniku.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, BiH, Poljske itd. Najviše noćenja u dosadašnjem dijelu godine ostvareno je u hotelima (1.2 milijuna), objektima u domaćinstvu (milijun noćenja) i kampovima (682.000).

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Sourceindex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno