Subota, 1 travnja, 2023

U 2021. u Splitu je ostvareno više od deset tisuća turističkih dolazaka s područja Rusije, potvrdila je Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita

Kako će ratna događanja u Ukrajini zasigurno ostaviti posljedice na turistički sektor, složila se s nama direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić.

– Posebno kada je riječ o turističkom prometu s dalekih emitivnih tržišta u kojima putnici Europu promatraju kao jednu cjelinu. Koliki će utjecaj ostaviti na turistički promet između europskih zemalja, ovisi o daljnjem tijeku zbivanja, kazala nam je i dodala:

– Prošle godine u Splitu je s područja Rusije ostvareno više od deset tisuća turističkih dolazaka, a s područja Ukrajine više od šest tisuća turističkih dolazaka. Teško je u ovom trenu predviđati povratak turista sa spomenutih tržišta, jer će isključivo ovisiti o geopolitičkoj situaciji, za koju se nadamo da će se što prije stabilizirati – optimistična je direktorica.

– Otkazivanja rezervacija će sigurno biti ako se nastave tenzije. Sezona nam je ugrožena i do 20 posto jer premda imamo dosta gostiju iz Ukrajine i Rusije, puno više ih je iz Poljske. Skoro svaki treći gost nam je Poljak – kazala nam je Ivana Parlov, vlasnica splitske turističke agencije Luxury Croatia Retreats.

Tako je baš jučer imala situaciju gdje su se poljski gosti ispričali što ne mogu potvrditi dogovorenu rezervaciju smještaja, jer je gošća liječnica i kao takva u dogledno vrijeme mora biti državi na raspolaganju, piše Slobodna Dalmacija.

– Sve će uskoro biti jasno, jer nije kasno “spasiti” sezonu niti mjesec dana prije samog početka. Ovo su sada ipak više pretpostavke nego li činjenice – kazala nam je turistička stručnjakinja.

A činjenice su kako ćemo više informacija oko Rusije i Ukrajine dobiti početkom idućeg tjedna, kada će biti dostupno i poznato više detalja.

Ono što je sigurno su brojke, a njih nam je Hrvatska turistička zajednica “izvukla” iz sustava eVisitor. Tako su Rusi u dosadašnjem dijelu 2022. godine ostvarili 11.000 dolazaka (rast od nevjerojatnih 445 posto u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019.) i 34.000 noćenja (rast od vrtoglavih 350 posto u odnosu na isto razdoblje 2019). U istom su razdoblju turisti iz Ukrajine ostvarili oko 2000 dolazaka (rast od 47 posto u odnosu na 2019.) i 12.000 noćenja (rast od 53 posto u odnosu na spomenutu godinu). Lani pak Rusi su ostvarili 145.000 dolazaka i 800.000 noćenja, dok su turisti iz Ukrajine ostvarili oko 146.000 dolazaka i 857.000 noćenja.Ministrica Brnjac: Booking za Hrvatsku je za sada dobar.


Zamolili smo i komentar ministrice turizma i sporta dr.sc. Nikoline Brnjac, svjesni kako su tijekom prošle godine turisti iz Ukrajine ostvarili 145.568 dolazaka, kao i 857.482 noćenja odnosno, četiri posto više dolazaka te dva posto više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Slična je situacija bila i sa ruskim turistima koji su tijekom 2021. godine ostvarili 145.592 dolazaka i 800.979 noćenja.
– Booking za Hrvatsku je za sada dobar.

Uzimamo u obzir sve okolnosti i trenutnu situaciju, pa smo i dalje koncentrirani na naše intenzivne pripreme za turističku godinu s kojima nastavljamo prema planu. Svi se nadamo i vjerujemo da će uskoro doći do okončanja ovog sukoba. Danas razmišljamo prvenstveno o tome kako pomoći ukrajinskom narodu. Hrvatska je sa svojim iskustvom posebno solidarna s Ukrajinom, kazala nam je ministrica Brnjac.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno