Srijeda, 4 listopada, 2023

U 2020. na području Splitsko-dalmatinske županije odjavu pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu zatražilo je 3266 građana

Prošla 2020. godina, znatno sušnija kad je u pitanju broj turista, rezultirala je povećanim brojem odjavljenih apartmana.

Mnogi vlasnici privatnih smještaja su zbog pandemije koronavirusa zabilježili manji broj gostiju ili ih uopće nisu imali, pa pokušavaju iznaći novu računicu u iznajmljivanju apartmana podstanarima. Neki pritom odjavljuju turistički smještaj, drugi ih pak, što je vidljivo u oglasnicima, po staroj navadi pokušavaju pridobiti uz ograničen vremenski rok boravka u objektu, najkasnije do 1. lipnja.

– U 2020. godini na području Splitsko-dalmatinske županije odjavu pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu zatražilo je 3266 građana – govori nam Stjepanka Marčić, voditeljica Odsjeka za turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj je trenutačno aktivno 26.523 iznajmljivača. Njihov ukupan broj smanjen je za 11 posto u odnosu na razdoblje prije pandemije.

– Najveći broj odjava bilježimo na području Splita, gdje je 1200 iznajmljivača zatražilo odjavu, odnosno 15 posto u odnosu na ukupan broj registriranih. Najmanje je odjavljenih na otocima Hvaru i Visu, njih pet posto – iznosi brojke Stjepanka Marčić.

Građani su predavali zahtjeve za odjavu tijekom cijele godine, a najintenzivnije tijekom prosinca 2020.

Najčešći razlog odjave koji su iznajmljivači navodili prigodom odustajanja od pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu jest činjenica da u 2020. godini nisu imali ni jednog gosta, dok su u isto vrijeme morali plaćati porez, turističku pristojbu i turističku članarinu, pa im se ne isplati imati trošak bez prihoda.

NOVI ZAHTJEV

Potvrđuje nam to i jedan od iznajmljivača, koji je još prošle jeseni odlučio odjaviti apartman u širem središtu Splita.

– Platio sam pola boravišne pristojbe, pola su oprostili. I članarinu Turističkoj zajednici, i dvije rate paušala, a ni jednog gosta. Ne gosta, nego ni upita. Da nisam odjavio apartman u listopadu, platio bih i zadnju ratu paušala. Nema to smisla – govori splitski iznajmljivač. Trenutačno uopće ne razmišlja o tome hoće li ponovno aktivirati svoj apartman u turističke svrhe…

– Tko zna što će biti za mjesec dana? Tko tu može biti pametan? Reći će da je opet došao novi soj korone, pa će opet sve zatvoriti. Zalud i cjepivo, i maske, i tko je dvaput ili triput cijepljen.

Naravno, u lipnju će se sve opet otvoriti zbog turističke sezone i ništa više neće biti bitno niti će se kontrolirati tko ulazi u zemlju. I onda će nas domaće opet pričepiti u listopadu – egzaltirano će.

U Odsjeku za turizam Splitsko-dalmatinske županije nisu skloni prognozirati hoće li među odjavljenima i u kolikoj mjeri biti povratnika u redove iznajmljivača.

– Građani koji su odjavili svoja rješenja pratit će razvoj situacije na tržištu te će, sukladno tome, odlučiti kako dalje postupiti. Jedan dio vlasnika nekretnina na području grada Splita već se odlučio na dugoročan najam ili najam studentima, dok će ostali, ovisno o stanju u zemljama emitivnih tržišta, interesu stranih i domaćih gostiju, epidemiološkim pravilima, rasporedu letova i smirivanju pandemije, promisliti hoće li ponovno aktivirati svoje kapacitete – govori Stjepanka Marčić.

Svi izbrisani vlasnici privatnog smještaja iz Upisnika iznajmljivača, kojima su izdana rješenja o odjavi, morat će, ako se predomisle i požele ponovno ugošćavati turiste, predati novi zahtjev, uz koji će priložiti zakonom propisane dokaze, te će se, u provedenom postupku, obaviti očevid i donijeti novo rješenje za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Privremeno rješenje vrijedi do kraja godine


Izmjenom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, rok za ishođenje trajnog rješenja umjesto privremenog produljen je za godinu dana. Iznajmljivači koji posjeduju privremeno rješenje s rokom do 31. prosinca 2020. godine mogu nastaviti pružati usluge do 31. prosinca 2021. godine na temelju tog rješenja i nemaju obvezu ishođenja novog.

Isti rok vrijedi i za ugostitelje koji su ishodili privremeno rješenje o utvrđivanju minimalnih uvjeta ili privremeno rješenje o kategorizaciji ugostiteljskih objekata s rokom do 31. prosinca 2020. Isti mogu nastaviti obavljati ugostiteljsku djelatnost do 31. prosinca 2021. godine bez ishođenja novog rješenja.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno