Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

TZO Brela održala prvu radionicu suhozida

Održana je prva radionica obnove suhozida na Francuskoj cesti u Brelima. Radionicu je organizirala TZO Brela u suradnji sa stručnom udrugom „4 grada Dragodid“.

Turistička zajednica Općine Brela do sada je poduzela sljedeće aktivnosti vezane uz Francusku cestu:

1. Izrada konzervatorske studije „Francuska cesta na Biokovu poviše Brela“. Izrada studije povjerena je Institutu za povijest umjetnosti, centar „Cvito Fisković“. Konzervatorska studija izrađena je 2017. godine


3. Uspostava poučne staze „Francuska cesta 2018. godine. Poučna staza sastoji se od 10 interpretacijskih tabli koje su postavljene od samog ulaza na cestu do krajnje točke na cesti.

(Francuska cesta poviše Brela; Povijesne ceste duž Biokova; Napoleonove ceste u Europi i Ilirskim pokrajinama; Francuska uprava u Dalmaciji; Maršal Marmont; Francuska cesta poviše Brela (2. dio); Frane Zavoreo; Kuluk – corvee; Francuska cesta poviše Brela (3. dio); Tabla Panorama na kraju ceste)


4. Izdana je knjiga „Francuska cesta na Biokovu poviše Brela“ na HR, EN i FR jeziku. Autor knjige je dr. sc. Josip Belamarić, nakladnik TZO Brela. Knjiga je izdana 2019. godine

Idejnim projektom predviđena je mogućnost sanacije manjih razvalina ceste, kao i prevenciju potencijalnih razvalina, upravo kroz stručne radionice, piše turizmoteka.hr.
Na cesti smo u obzir uzeli lokacije na kojima su potrebne minimalne intervencije. Najveći dio odnosi se na sami ulaz (pristup) cesti.

Radionica je održana uz stručno vodstvo 5 voditelja iz udruge (Zvonimir Malbaša, Ana Burić, Jakov Varenina, Jelena Kulušić i Stipe Božinović). Sudjelovalo je 35 zainteresiranih polaznika radionice. Na radionici su savladani osnovni elementi gradnje suhozida i korišteni su tradicionalni alati.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno