Četvrtak, 9 veljače, 2023

TZ Splitsko-dalmatinska izdala dva nova turistička priručnika o turizmu u vrijeme korone

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s internet marketing agencijom AdProfis izdala je dva priručnika – ‘Digitalno brendiranje destinacije u vrijeme korone’ i ‘Kako do direktnih rezervacija hotela u vrijeme korone’. Autorice su Marina Kovačević i Tanja Vuković s kojima je Turistička zajednica već surađivala na edukacijama, piše dalmatinskiportal.hr.

– Mislim da su ova izdanja jako bitna u vremenu korone, želimo dati podršku našem turističkom sektoru koji je u dosta zahtjevnom periodu. Svi zainteresirani mogu doći u Turističku zajednicu po ove priručnike, a besplatno se može skinuti PDF verzija s web stranice TZ-a – rekao je Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Teško mu je bilo reći kakva je turistička sezona pred nama.

– Očekivanja od ove sezone najviše ovise o epidemiološkoj situaciji, bila bi spekulacija kada bih govorio o postocima ili rekao da sezona počinje u šestom ili sedmom mjesecu. Doslovno se stvari mogu promijeniti iz dana u dan, možemo za 20 dana biti puni, a možemo i ne biti. Neki od naših konkurenata su boljoj situaciji od nas, jesu rizični, ali nisu visokorizični, tako da naglašavam: broj zaraženih nam mora pasti, a to i očekujemo. Ako ne padne, marketing nam ne može pomoći. Može do neke mjere, ali ne može do one koje nam treba – upozorio je Stella.

Marina Kovačević je rekla da je prošla godina za hotele bila najteža zato što nisu mogli osigurati toliko privatnosti kao privatni smještaj.

– Svi vidimo da će 2021. biti teška, a nekoliko je razloga. Korona je, nažalost, još uvijek prisutna, tu su putna ograničenja, a svi naši turistički konkurenti se bore za manje gostiju. Kako da se hotelima ne ponovi 2020. godina? Potrebno je i dalje biti na više kanala, na više portala, ali se naglasak prebacuje na vlastiti web zbog samostalnosti prodaje. Dok su na portalima svi, na vlastitom webu je samo jedan hotel. Na web je potrebno staviti aktualne ponude, sve uvjete otkaza, sve što hoteli trenutačno osiguravaju za privatnost i sigurnost gostiju. Potrebno je revidirati strategiju. Naime, gosti koji su prošlih godina mogli doći i bili naša top tržišta, ove godine možda neće moći doći. Treba se okrenuti tržištima na kojima smo na zelenim ili narančastim listama. Treba se ciljano oglašavati, te na oglasima naglašavati sigurnost i uvjete besplatnog otkaza – rekla je su Kovačević, te dodala da je ključ u stalnom prilagođavanju aktualnoj situaciji.

Tanja Vuković, stručnjakinja za destinacijski menadžment i destinacijski marketing, rekla je da će ove godine ključ za uspjeh biti u tome kako online brendirati destinacije i biti vidljive na digitalnim kanalima.

– Svi se slažemo oko toga da će ova sezona biti drugačija od svih prijašnjih, čak i od prošle sezone. U ovo vrijeme prošle godine smo bili na zelenim listama, svi strani mediji su pisali o nama kao sigurnoj i poželjnoj destinaciji, oni su nam radili veliku promociju. Trenutačno smo, nažalost, na crvenim listama, nadam se da će se to uskoro promijeniti. Konkurencija je imala vremena godinu dana se pripremiti za ovu situaciju, prilagoditi svoju ponudu i promotivne poruke i aktivno se bave oglašavanjem. Borit će se za svakog gosta – kazala je Vuković.

Rekla je i da ova kriza za neke destinacije, prije svega manje, može biti dobra prilika, a ovi priručnici im mogu pomoći u tome kako privući goste.

– Opisali smo načine kako se mogu oglašavati Imotski, Sinj i Vrgorac kako bi privukli turiste s obale na izlet u samostalnom angažmanu – navela je autorica.

U ovoj krizi Dalmatinska zagora ima svoju šansu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno