Nedjelja, 4 prosinca, 2022

TZ grada Malog Lošinja u mjerenju on line reputacije i dalje održava visokih 89% zadovoljstva gostiju

Lošinj kao otok vitalnosti brend je koji već od 2006. godine stremi ka održivom i odgovornom turizmu. U životnom ciklusu razvoja turizma u destinaciji, duži niz godina bilježimo konstantan porast u broju dolazaka i noćenja. Shodno tome povećava se i broj smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata, broj suvenirnica i izletnika te ostalih pružatelja usluga i doživljaja. S godinama se promijenio i koncept gosta, koji osim sunca i mora, želi u destinaciji doživjeti sve što ona nudi i po čemu je specifična, a sve to kroz visoku razinu kvalitete usluge. Upravo zato, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja u suradnji s tvrtkom Feel IQM provodi projekt Integriranog upravljanja kvalitetom u destinaciji gdje se naglašava važnost kvalitete usluga i proizvoda u destinaciji, a sve s ciljem okupljanja i povezivanja najboljih turističkih dionika u destinaciji. 

U projektu sudjeluju dionici u različitim kategorijama pružanja usluga u turizmu; privatni smještaj, hoteli, kampovi, turističke agencije, ugostiteljski objekti, prodavaonice i suvenirnice, kozmetički saloni, wellness centri, atrakcije i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva. Edukacije za sve dionike, audit,  primjena i poštivanje Knjige standarda, monitoring, umrežavanje i mjerenje kvalitete ključne su odrednice projekta.

Autor fotografija: Sandro Tariba

Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica duži niz godina mjere zadovoljstvo gostiju i stanovništva i poduzima sve korake kako bi ono bilo u što većoj ravnoteži. Ovim projektom dodatno se mjeri kvaliteta usluge, odnosno on line reputacija svih dionika koji našim gostima nude različite usluge.

U 2021. godini prikupljeno je 8.771 recenzija/komentara/osvrta na digitalnim platformama kao što su Google Maps, Booking.com, Expedia, AirBnb, TripAdvisor, Facebook, 2.978 više nego 2020. godine. U izvještaj mjerenja ušlo je 120 subjekata u turizmu s ukupnom kvalitetom od 89%. Mjerenjem se želi obuhvatiti što veći broj subjekata kako bi većim uzorkom povećali i vjerodostojnost rezultata. Zabilježeno je i povećanje odgovora na recenzije gostiju, na čemu treba još više raditi i u budućnosti budući da su upravo komentari gostiju direktni signali koji ukazuju na kvalitetu usluge destinacije.

Mali Lošinj ostvario je u prvih 9 mjeseci 1.942.720 noćenja što je index 85,3 u odnosu na rekordnu 2019. godinu kada nam je on line reputacija bila 89,6%. Pokazatelj je da održavamo kvalitetu u odnosu na velike brojke, posebice u glavnim mjesecima turističke godine, što je izazovan posao za sve turističke subjekte. Ovim putem čestitam svima koji svojim trudom, zalaganjem, kreativnošću i odgovornošću doprinose kvalitetnoj ponudi destinacije i zadovoljstvu gostiju, poručuje direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković.
Inače, sudjelovanje u projektu IQM Destination Lošinj je besplatno, a oni koji potpišu Sporazum obavezni su zadovoljiti standarde koje propisuje Knjiga standarda. Nakon izvršenog audita, sudionici su kroz projekt podvrgnuti monitoringu kako bi voditelji, odnosno gosti mogli biti sigurni u održavanje kvalitete usluge i objekta. Na taj se način prati  razvoj kvalitete, savjetuje kako unaprijediti destinacijsku kvalitetu, ali i promiče integriranost, lokalna autohtona priča, domaći kvalitetni proizvodi, kultura destinacije te stavlja u fokus kvaliteta i gost koji destinaciju doživljava u cijelosti.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno