Utorak, 21 ožujka, 2023

Tvrđave sv. Nikole kandidat Šibensko-kninske županije za najbolji županijski projekt EU

Hrvatska ima puno spomenika koji se nalaze na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Jedan od njih je tvrđava sv.Nikole u Šibeniku, koja je na popis uvrštena tek 2017. Tvrđava je smještena na ulaz u kanal sv.Ante, te je tipičan primjer obrambene  Venecijanske utvrde.  Izgrađena je sredinom 16. stoljeća trokutastog je oblika. Zbog svog oblika ali i pozicije bila je idealna u obrani protiv neprijatelja.

Projekt turističke valorizacije  u vrijednosti od 2,6 milijuna, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i obnovi kulturne baštine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020, temelji se na obnovi ove Venecijanske tvrđave. Kao takav prvenstveno se temelji na zaštiti i obnovi građevine prema najstrožim pravilima struke. Tvrđavi se prilikom obnove neće dodavati novi detalji, nego će se težiti obnoviti njen izvoran oblik, baš iz tog razloga važna je dokumentacija koju je izradio Institut za turizam. 

Samim projektom je utvrđeno da će se obnova i zaštita tvrđave sv.Nikole budućnosti financirati novcem utrženim od prodaje ulaznica turistima i posjetiteljima. Iako je za Hrvatsku ovo novi pristup baštini, isti je propisan UNESCOVIM pravilnikom. Projekt sadrži arhitektonske idejni i izvedbeni plan, dokumentaciju za očuvanje okoliša, promociju kulturne baštine i na kraju sveukupnu dokumentaciju potrebnu za daljnju provedbu programa na strukturne fondove.

Tvrđava se svake godine obnavlja dio po dio, sredstvima Ministarstva kulture, te jako zanimljiv kraj godine kada se rekapitulira što je učinjeno. 

Jedinstvena je situacija da imamo prirodnu baštinu Kanal sv. Ante koji je dio je značajnog krajobraza Kanal – Luka u Šibeniku, spojenu s kulturnom baštinom tvrđava sv.Nikole na istom mjestu.

Budući da se radi o tako delikatnom  području provodi se kontrolirano posjećivanje ove Hrvatske baštine.

Izlet se sastoji od putovanja brodom kroz Kanal sv.Ante s polaskom sa Šibenske rive, te potom obilaska tvrđave sv.Nikole. Tijekom izleta turistima su na raspolaganju multimedijalni vodiči na nekoliko svjetskih jezika, te u samoj tvrđavi posjetitelji će vidjeti mnoge atrakcije uz inovativne interpretacije. Potpuno obnavljanje i valorizacija ovog prekrasnog spomenika baštine jedini je cilj ovog projekta.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno