Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Tužan Božić za ugostitelje i hotelijere. Drastično smanjeni prihodi ove zime

Kako će izgledati Božić s koronom u restoranima, barovima i hotelima?

Prosinac je uvjerljivo najkomercijalniji mjesec za zagrebačke restorane, kafiće i klubove. I u drugim dijelovima zemlje, prosinac ugostiteljstvu donosi vrlo solidan promet. Kad je riječ o hotelijerstvu, novogodišnji praznici redovito pune hotele. Primjerice u Opatiji, gdje zadnjih pet godina dočekujemo Novu godinu, svi su hoteli prepuni, a rezervirati se mora tjednima unaprijed. Slično vrijedi i za istsrske hotele koji rade prekraj prosinca.

Dramatičan utjecaj na ugostitelje i hotelijere

Lani je čak i veliki Bellevue u Malom Lošinju bio toliko dobro popunjen za Silvestrovo da su u vodstvu Jadranke razmišljali da Bellevue ove godine ostane otvoren i poslije turističke sezone; da radi cijeli studeni i prosinac (inače se zatvarao krajem listopada). 

Epidemija će, međutim, dramatično utjecati na ugostiteljske i hotelijerske poslovne planove. Prvo, blagdanskih će domjenaka biti vrlo malo, ili ih neće biti. Domjenci su jedan od glavnih prosinačkih izvora prihoda za restorane i za catering: catering je ionako dio restoranske industrije koji je najteže pogođen krizom. Drugo, neće biti masovnih novogodišnjih proslava, što će dodatno našteti klubovima, ali i hotelima.

Samo domaći gosti

Treće, ako se epidemiološka situacija dramatično ne popravi, hoteli će se moći osloniti samo na domaće goste, što je možda dobro za manje, luksuzne brandove poput San Rocca iil Navisa, ali se može pokazati posve nedostatnim za velike hotele. Četvrto, izostanak uobičajenih masovnih adventskih sajmova njihovim će stalnim sudionicima drastično smanjiti uobičajene godišnje prihode.

Peto, i restorani koji dobro rade bez domjenaka, Adventa i novogodišnjih proslava, zabilježit će značajno manji promet zbog manjeg broja stolica u blagovaonicama: za pretpostaviti je da će gosti, bude li zima snježna i oštra, pobjeći s terasa. Ovo su samo neki od lako predvidljivih posljedica koje će epidemije ostaviti na ugostiteljsku i hotelsku industriju. Ako, dakle, epidemiološke brojke u prosincu ne budu bitno manje nego u u listopadu i studenom, restorane, kafiće i hotele čeka prilično tužan Božić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno