Nedjelja, 24 rujna, 2023

Turizam nije kriv za povratak virusa u kolovozu

Turizam moment : Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić  osvrnuo se na hrvatsku bitku s pandemijom koronavirusa. 

Đikić je izjavio da je teško gledati turizam crno-bijelo. Otvaranje granica s BIH bilo je političko djelovanje Stožera. Odluka je donesena u vidu agresivne promocije turizma. Smatrali su da je to jedini spas gospodarstva. Tako su odluke Stožera postale političke a manje stručne. 

Jesmo li prerano otvorili granice za turizam?

 Sve je u brojevima i konkretnim činjenicama. Trebalo bi biti stručno jer je u pitanju zdravlje, zaštita, pitanje života i smrtnosti građana u Hrvatskoj. No Krivi je dojam u javnosti da se to dogodilo zbog turizma. Ono što smo trebali jest povećati broj testiranja stranih turista. Destinacije su trebale reagirati odgovornije. Trebalo se dobro pripremiti za ‘’čudnu’’ sezonu. Prema podacima, manji broj virusa je ušao preko stranih gostiju. Većinom su to bila domaća kretanja.

Svi podaci iz šestog mjeseca govore da je gotovo 100 posto ulaznih virusa došlo iz Srbije i BIH u to vrijeme.

Naveo je Island kao odličan primjer otvaranja turistima.

– Oni imaju fenomenalne testove kojima testiraju ljude koji ulaze u njihovu zemlju i unutar par sati imaju rezultate. I Hrvatska ima te testove, ali ih ne koristi dovoljno. Naravno da je važno ostvariti turističke dobitke, ali ne pod svaku cijenu. Prvo treba zaštititi ljude – kaže Đikić.

Turizam kao grana koja je važna nije kriva za naše povećanje brojeva. Današnji broj umrlih na 100 tisuća stanovnika nas stavlja samo iza Bugarske, Rumunjske i Španjolske. Druge zemlje su isto imale turiste. Ono što se nama dogodilo je da smo se mi, nažalost, previše zaigrali govoreći da smo pobijedili virus.  To je sve bilo nestručno i to ignoriranje virusa nas je dovelo do toga da sada imamo više umrlih po ljetu nego što smo imali na proljeće.

Turizam mora biti kvalitetan, da u isto vrijeme zaštitimo zdravlje građana. Ali nismo i ne možemo sada zatvoriti oči. Politika ne smije utjecati na odluke struke. Određene posljedice su tu. Ne možemo reći da imamo najbolje rezultate u Hrvatskoj”, zaključio je.

Otkrio je i kada bismo mogli dobiti cjepivo protiv koronavirusa.

– Znanstveni podaci govore da će nekoliko cjepiva biti završeno u kliničkim ispitivanjima faze tri do kraja godine. Primjena cjepiva za javnost vjerojatno će biti početkom iduće godine. Očekuje se između trećeg i šestog mjeseca zbog vremena proizvodnje cjepiva. Realno je da će početkom 2021. biti dovoljno cjepiva za cjepljenje populacije.

– Svaki obrazovani građanin koji sluša stručnjake prvo će proučiti o čemu se radi.  Raspitati se o kvaliteti cjepiva i nuspojavama. Svatko će na kraju odlučivati za sebe.

Preporučuje cijepljenje protiv gripe

Nije za brinuti se da ćemo imati ogromnu smrtnost zbog virusa gripe i COVID-a, ali će biti veći broj oboljelih, ozbiljno oboljelih sa simptomima i može povećati smrtnost. Osobno bih preporučio cijepljenje protiv gripe – rekao je Đikić.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno