Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Turizam na rubu ponora. Treba li doista doći do točke ‘bez povratka’

Turizam na koljenima.

Letovi odgođeni ili letovi otkazani. Ograničeni turisti na svoje hotelske sobe. Restorani i klubovi zatvoreni. Možda je nekada zvučalo poput odmora iz pakla, ali sada je to turistička svakodnevnica. Tijekom cijele pandemije koronavirusa, loše postupanje s turističkom industrijom teško da bi moglo biti žešće. Nažalost sljedeći tjedni mogli bi biti i najbrutalniji do sada. Ovo je stanje stvari koje bi bilo neshvatljivo prije šest mjeseci. No nažalost, stvarnost je da bez malo sreće i ubrzanja reakcija odgovornih čitav turistički sektor opasno se bliži kraju.

Može li gospodarstvo apsorbirati udarce

Turizam je jedan od najbrže rastućih sektora u smislu zapošljavanja tijekom posljednjeg desetljeća. Značajan je i ekonomski utjecaj sektora. Ugostiteljstvo se već vrti na rubu. Što se tiče putovanja i turizma, pitanje je koliko dugo gospodarstvo može realno apsorbirati udarce prije nego što dosegnemo točku bez povratka za oba sektora? Mnogi ljudi još uvijek čekaju i bore se za povrat novca od uplaćenih aranžmana. Drugi nervozno čekaju hoće li otkazati planirana putovanja. Za one koji su još uvijek razmišljali o odlasku, dvotjedna karantena koja je danas gotovo univerzalna ostavlja dilemu i neizvjesnost.

Financijska stvarnost turističkih kompanija je da su mnoga već sada spuštenog pogleda prema ponoru. Povjerenje u sektor nagriženo je do te mjere da su novčane rezerve iscrpljene pod težinom povrat. I to bez novih rezervacija i novčanog toka koji će nadoknaditi pad. Očekivanja su nažalost jako pesimistična. Kako stvari stoje, sve se više čini da ćemo u narednih nekoliko tjedana čuti za hotele koji su odlučili staviti ključ u bravu i restorane koji izlaze iz unajmljenih prostora.

Turizam: Ideje koje vraćaju u život

Za neke je možda prekasno da poprave štetu, ali promjene su ključne kako bismo osigurali što manju štetu. Uz smanjenje poreza, također nam je potrebno hitno smanjenje karantenskih mjera. Testiranje u zračnoj luci ili testiranje prije dolaska već je uspješno provedeno u trideset zemalja s pozitivnim učinkom. Ideje poput ove mogu vratiti život u industriju. Mogu pomoći vratiti povjerenje potrošača prije nego što sektor dosegne točku bez povratka.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno