Nedjelja, 24 rujna, 2023

Turizam na koljenima. Više 197 mil. radnih mjesta ugroženo

Mogući spas za turizam, Malta inicirala potpisivanje deklaracije za pomoć turizmu

Povodom Svjetskog dana turizma 27. rujna, u virtualnim sferama su se po prvi put sastali ministri iz turističkog sektora zemalja članica EU. Sastanak je bio u organizaciji njemačkog predsjedništva Vijećem EU. Turizam zauzima ključno mjesto u planu gospodarskog oporavka EU.

Pri tom su predstavnici Malte, Austrije, Francuske, Italije, Grčke, Rumunjske, Portugala, Španjolske, Slovenije i Hrvatske potpisali deklaraciju. Deklaracijom traže bolju koordinaciju mjera za suzbijanje koronavirusa i restrikcija putovanja unutar EU uz pomoć turističkom sektoru.

Inicijativu je pokrenula malteška ministrica turizma Julia Farrugia Portelli, izvještava SchengenVisaInfo.com. Portelli ističe potrebu izmjene i dopune europske Direktive o paket putovanjima. Turizam mora zauzeti važno mjesto u planu gospodarskog oporavka EU od posljedica pandemije. Upozorava kako su ugrožena brojna radna mjesta te kako su sve uredbe i direktive donošene prije pandemije. Nužna je hitna izmjena propisa uz konkretan plan pomoći.

Ovo nije prva takva deklaracija, slična izjava je upućena Europskoj komisiji u travnju ove godine. Tada nismo bili među potpisnicima jer, kako je izjavio bivši ministar Cappelli, “Hrvatska kao zemlja koja predsjeda Vijećem Europske unije mora biti neutralna”.

Turizam
turizamPad broja turističkih dolazaka u svijetu od siječnja do lipnja 2020. Izvor: UNWTO

Turizam do jučer najbrža rastuća industrija u svijetu, danas bilježi ogroman pad

U međuvremenu, čitav svijet broji minuse turističkih dolazaka i katastrofalan utjecaj negativnih turističkih rezultata na gospodarstvo. Još početkom ove godine, turizam je slovio kao nezaustavljiva najbrže rastuća industrija u svijetu. Dok danas, zaražen COVID-19 infekcijom, bilježi najveći pad.

Ugroženo 197 milijuna radnih mjesta

Zemlje diljem svijeta, nastoje što prije otvoriti granice i pronaći načine da se, uz maksimalno poštivanje sigurnosti putnika i turista, kao i zdravlja lokalnog stanovništva, pokrene oporavak turizma.

U 2019. godini, svako deseto radno mjesto u svijetu je bilo u sektoru turizma, a svako četvrto novo  radno mjesto otvaralo se u turizmu. To ukupno znači 330 milijuna radnih mjesta koja doprinose globalnom BDP-u s 10,3%

Povodom Svjetskog dana turizma, oglasilo se i Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC), s analizom pod nazivom “To recovery & beyond – The future of travel & tourism in the wake od COVID-19”.

Prema procjenama navedenim u analizi, do kraja 2020. godine bi se moglo ugasiti čak 197 milijuna poslova u turizmu prema najcrnijim prognozama. Manje crne vi predviđaju gašenje 121 milijuna poslova i gubitak od 3,4 milijuna bilijuna dolara u turističkom sektoru.


Sve popularnija domaća putovanja

I ovdje se ističe, kao najveća prijetnja turizmu uz COVID -19, nedostatak međunarodne koordinacije i globalnog vodstva oporavka u krizi. Pri tome bi posebno trebalo obratiti pažnju na 4 trenda koje je pokrenula ili pojačala COVID-19 kriza: poboljšati iskustvo putovanja;prihvatiti nove tehnologije;donijeti globalne protokole higijene i zdravlja;raditi na održivosti turizma.

Istraživanje je pokazalo da 40% ispitanih putnika preferira manje priobalne ili ruralne destinacije. Ostaju 8,5 do 9 dana, u odnosu na nekadašnje boravke od 3,5 do 5 dana, te da će 70% njih rezervirati smještaj unatoč neizvjesnosti uslijed COVOD-19 pandemije, ali samo ako se jamči povrat akontacije.

Turizam
Izvor: To recovery & beyond – The future of travel & tourism in the wake od COVID-19, rujan 2020., WTTC

Infografika prikazuje rezultate istraživanja na temelju kojih su definirana četiri trenda, ključna za pokretanje oporavka turizma. Među trendovima se posebno ističe porast potražnje za putovanjima unutar matične zemlje i nepovjerenje prema uobičajenim kanalima turističke promocije – jača usmena preporuka obitelji i prijatelja.

Takav trend može biti posljedica čestih izmjena mjera i restrikcija putovanja pri čemu se gubi povjerenje u sustave, a jača u neposredno iskustvo i preporuke. Izražen strah od karantene je također posljedica istog i razlog zbog kojeg turistički sektor traži ujednačavanje pravila i bolju koordinaciju među zemljama, za brži oporavak industrije turizma i putovanja u svijetu.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno