Petak, 31 ožujka, 2023

Turizam na distanci – možemo li mi to?

Turizam na distanci – konferencija

Turizam na distanci glavno je pitanje međunarodne konferencije “Može li hrvatski turizam 365?” koja će se održati po 4. put 6. listopada. U Termama Tuhelj će se okupiti uživo i online ministri turizma iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Španjolske. Uz njih će brojni turistički stručnjaci razmjenti iskustva i planove o pripremi za budućnost turizma tijekom i poslije pandemije.

Itinerar konferencije te link za prijavu možete naći ovdje.

Za turizam je važno da ni u pandemiji ne stoji nego traži nova rješenja, a jedno od njih je razvoj cjelogodišnjeg turizma u cijeloj zemlji te kreiranje kvalitetnih ponuda koje ne ovise o ljetu i donose prihod cijele godine.

organizatorica Ivana Kolar

Bit će to prva međunarodna turistička stručna konferencija u Hrvatskoj tijekom pandemije i nakon ‘covid ljeta’. Organizator je tvrtka Julius Rose. Cjelogodišnji turizam može biti odgovor i na covid izazove. Vrijeme je da budemo kreativni i hrabri. Očekujem da će konferencija dati svježe ideje kako planirati i provoditi turističko poslovanje u idućem razdoblju. U tome upravo cjelogodišnji turizam i razvoj novih ponuda u cijeloj zemlji, zasigurno mogu biti odgovor na covid izazove.

Kriza – okidač za promjene

Kriza je otkrila nedostatke i neiskorištene potencijale te je iznova ‘isplivala’ činjenica da ovisnost o ljetnoj sezoni i masovni turizam nisu najbolje rješenje i da to nije dostatan niti dugoročno održiv turizam.

Nasuprot kratkoj ljetnoj sezoni s ogromnim brojkama, ‘trijezna’ današnjica uzrokovana pandemijom traži turizam na distanci. Individualni odmor, higijenska sigurnost i visoka kvalitete usluge tj. sve ono što dobro osmišljeno i upakirano može privući turiste i u vrijeme pandemije. Za sve to hrvatski turizam ima i prostora i potencijala. U autentičnim, malim neistraženim sredinama po cijeloj Hrvatskoj i to cijele godine, te bogatoj kulturnoj i društvenoj baštini.

Uz kvalitetnu infrastrukturu i usluge to nije ostvarivo preko noći, niti do iduće sezone, ali je sada i pravo vrijeme da se krene, kaže Kolar.


Kolar smatra da se turizam treba prilagoditi novim okolnostima potražnje i uvjeta poslovanja. Neke destinacije prilagodile su se i kreirale novu, drugačiju ponudu i pristup tržištu. S druge strane neki su još ustrajni na provjerenim receptima za odličnu zaradu jednostavnom ponudom smještaja tijekom nekoliko mjeseci (najčešće dva) u sunčanom dijelu godine, strpljivo čekaju iduću, nadaju se sretniju, sezonu.

No, krize su i najbolji ‘okidač’ za promjene. Iako se gotovo uopće ne može utjecati na uzroke nove situacije, može se utjecati na način razmišljanja i poslovanja, i to planiranjem i uvođenjem promjena, koje su zahtjevne i neizvjesne, ponekad i bolne, ali gotovo uvijek u konačnici znače pomak na bolje.

Nije u smještaju sve

Tako se i u covid razdoblju mogu uz podizanje kvalitete smještaja i usluga oblikovati i novi sadržaji. Isti bi se trebali moći koristiti individualno, u manjim grupama, a standardne manjkavosti ponude pretvoriti u prednosti.

Primjerice, jednostavnom nadogradnjom osnovne ”bed&breakfast” usluge. Zatim preuređivanjem i podizanjem kvalitete niza hotela koji se nisu mijenjali 20-ak godina. Poticanjem gradnje novih visokokvalitetnih hotelskih kapaciteta, jer je takvih u hrvatskoj ponudi najmanje. Pokretanjem turizma u manje izgrađenim i još uvijek neotkrivenim destinacijama. Na obali, zaleđu, a pogotovo u kontinentalnom dijelu Hrvatske te oblikovanje novih ponuda i motiva dolaska izvan ljetnih mjeseci.

Sve to može znatno utjecati na ravnomjerniju posjećenost tijekom godine i sigurnije, zdravije i održivije poslovanje. Važno je i planirano upravljanje destinacijama i centrima turističke posjećenosti.

Hrvatska obala je dovoljno duga za pružanje individualizirane usluge bez gužvi. Kontinent ima dosta zanimljivih neistraženih destinacija u kojima se može organizirati kvalitetna turistička ponuda, i to svih 365 dana u godini.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno