Srijeda, 4 listopada, 2023

Turizam kao infuzija

Hrvatska će proživljavati velike posljedice zbog pandemije korone i pitanje kada i hoćemo li se uspjeti oporaviti. Ufanje u turizam kao temelj gospodarstva pokazalo se kao potpuno pogrešna strategija. Kako sada stvari stoje, mogli bismo se vratiti u 2005. godinu. U vrijeme te krize Hrvatska je tek nakon 3 godine došla na razinu iz pretkrizne 2008. godine. Gospodarstva ostalih tranzicijskih zemalja su 2018. bila u prosjeku 30 posto snažnija nego 2008. godine.

‘’Hrvatska srlja naprijed, bez da se postavlja osnovno pitanje: na kakvim zapravo temeljima počiva hrvatska ekonomija. Turizam ne može biti temelj ničije ekonomije, pa ni hrvatske. Korona je samo rasvijetlila naše slabosti. Hrvatska nema dovoljno hrane, energije, lijekova… Njemačka ima najbolju strukturu u Europskoj uniji. Zato oni, kada se i nađu u krizi, najbrže iz nje izađu.– upozorava Jurčić.

Također ističe da nam nema velike pomoći od EU fondova koji nam mogu priskrbiti eventualno 10%potrebnih sredstava, što znači da ćemo ostatak novca ipak morati realizirati sami, kao rezultat ekonomske politike.

– Turizam je danas kod nas kao infuzija, kao prva pomoć. No nijedna se zemlja ne može razvijati na turizmu. Evo i zašto: dodatna vrijednost, odnosno zarada po radniku u turizmu, do desetak puta je niža od prosječne zarade u suvremenim industrijama – navodi prof. dr. Ljubo Jurčić.

Mjere koje je država donijela samo su brzopotezna pomoć; stvarne i duboke mjere jedine su kojima možemo izbjeći ‘’gore ne može’’.

Preuzeto: SlobodnaDalmacija.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno