Srijeda, 7 prosinca, 2022

Turistički Zagreb ima osjetan rast broja turista, no daleko je to od vremena prije pandemije

Grad Zagreb u prvih 5 mjeseci bilježi 120 tisuća turističkih dolazaka. Time je ostvareno 83% turističkog prometa zabilježenog u cijeloj 2020. Usporedimo li promet u svibnju s istim mjesecom 2020., vidimo znatan rast – pet i pol puta veći broj dolazaka i gotovo 3 i pol puta veći broj noćenja. Ipak, daleko je to od pretpandemijskih rezultata – u odnosu na svibanj 2019. dolazaka je 75%, a noćenja 65% manje. Veće grupe turista i dalje su rijedak prizor u Zagrebu, piše turizmoteka.hr.

– Na početku pandemije sam dobila mail od jedne američke agencije koja mi je zapravo stornirala sve grupe za 2020., poželjeli su mi sreću, poželjeli su mi da si brzo nađem novi posao – kaže Petra Cukrov Ćurčija, predsjednica Udruge zagrebačkih vodiča.

No, Nikolina Kuhar, voditeljica Chillout Hostela Zagreb nada se da će ova sezona proći bolje nego ona prošla.

– A onda nekako na jesen, ako sve prolazi dobro, što se tiče cijepljenja, da bi se ti brojevi polako mogli početi vraćati – kaže.

Brojevi su sve veći, no prava gužva na zagrebačkim ulicama očekuje se tek u ljetnim mjesecima.

– Ima ih, jest da su rijetki u parovima ili malim grupicama do 5, ali ove velike grupe ili one stotine autobusa dnevno koje su prolazili Palmotićevom ulicom, mislim da još neko vrijeme nećemo vidjeti – kaže Cukrov Ćurčija.

– Pretežito su gosti iz EU-a, to je konkretno Španjolska, Italija i Francuska, imamo nešto malo iz Srbije gostiju i SAD-a – dodaje Kuhar i otkriva da ih je trenutno u hostelu 36.

Puno je individualnih dolazaka. Par iz Italije pronašli smo kako se odmara na Zrinjevcu, i kažu ovo im je drugi put da su u Zagrebu. Dolazak nije bio kompliciran, pa bi svima preporučili da krenu na put.

Vraćaju se i brojne kulturne manifestacije. Tradicionalno Ljeto na Štrosu počet će sredinom lipnja, bliži se i Cest is the best…

– Cest is the best će biti od 19 do 22.08, pa pozivam sve naše umjetnike da se prijave jer ima vremena, isto tako nam se strani umjetnici prijavljuju, znači vrlo dobar festival, a 25.7. se planira i Ritam Mediterana – nabraja Zlatan Jaganjac, organizator kulturnih manifestacija.

A na putu do Mediterana ili natrag kući gosti su odsjedali u Zagrebu, pa se s dolascima na obalu očekuje i veća posjećenost na kontinentu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno