Srijeda, 4 listopada, 2023

Turistički vodiči totalno ‘devastirani’; posla nemaju ni frizeri i pedikeri

Predstavnici ugostitelja iz obrtničkih i gospodarskih komora i Nacionalne udruge ugostitelja te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar pozivaju sve građane, ugostitelje i goste na poštivanje epidemioloških mjera pri dolasku i boravku u ugostiteljskim objektima uz poruku: „I vi ste borci protiv koronavirusa”.

Taj poziv odnosno apel na konferenciji za medije u Obrtničkoj komori Zagreb uputili su predsjednici Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak, Ceha zagrebačkih ugostitelja Zlatko Puntijar, Ceha ugostitelja pri HOK-u Joso Smolić, Udruženja ugostitelja pri HGK Dražen Boban te ravnatelj zavoda Andrija Štampar Zvonimir Šostar.

Šabić je naglasio da su u suradnji s Gradom Zagrebom pokrenuli i kampanju u sklopu koje su tiskali oko 150 tisuća letaka s porukom građanima „Budite odgovorni jer vi se borci protiv koronavirusa”, putem kojeg se preporuča pridržavanje osnovnih mjera – nošenje maski na licu, fizički razmak od 2 metra, pranje i dezinficiranje ruku. Oko tri tisuće tih letaka podijeljeno je već na štandovima, a oko 35 tisuća će građanima u Zagrebu stići s računima.

„Apeliramo na obrtnike i druge da se svi držimo mjera da bi mogli nekako raditi do proljeća, kada se nadamo da će biti lakše. Nismo tu da kukamo, jer znamo da je sada svima teško, ali lakše ćemo sve proći ako se pridržavamo mjera”, kazao je Šabić.

Puntijar, ugostitelj iz Zagreba, i Smolić, ugostitelj iz Šibenika, naglasili su da današnje konferencije za medije i takvih apela ne bi možda ni bilo da se svi ugostitelji i gosti jednako pridržavaju mjera.

“No, kako to baš i nije tako, oni koji to ne čine, ugrožavaju sve ostale, ali i svoje obitelji”, kazao je Smolić, dodajući da je u Dalmaciji bez turizma situacija gora nego u Zagrebu te da osim ugostitelja posla nemaju ni frizeri i pedikeri, dok je turističke vodiče označio posebice „devastiranim”.

Puntijar je dodao da je sada sigurnost najvažnija, zamolivši goste i druge kolege da se pridržavaju mjera, jer su ih donijele „stručne službe koje nas ipak štite, i ako se toga držimo može se uživati u jelima i piću”. Kazao je i da u Zagrebu ima slučajeva kada se ugostitelji ne pridržavaju mjera, kao i da je određeni broj objekata bio kažnjen, a najviše kazni pritom je bilo za prekoračenje radnog vremena iza ponoći.

Boban ispred HGK je pak ocijenio da mjere koje su već na snazi pomažu ugostiteljima i gostima, ali i da bolnice budu manje opterećene, dok je Medak naglasio da će ugostitelji moći raditi ako se budu svi pridržavali mjera te da jedino tako mogu izbjeći zatvaranja.

Pad prometa oko 40 posto

Iznoseći nove podatke Porezne uprave za prošli, zadnji tjedan listopada, kazao je da je pada prometa u restoranima u Hrvatskoj bio oko 40 posto, s time da je negdje i manji, poput Zagreba gdje je 25 posto. U kafićima je promet pao za oko 42 posto, u hotelima za oko 70 posto, a najviše su, kako je naglasio, stradali objekti za svadbe i catering, koji inače čine oko 25 posto ukupnog prometa u ugostiteljstvu, kafići oko 20 posto, a restorani oko 60 posto.

„Oko 10 posto ugostiteljskih objekata je kršilo mjere i inspekcija ih upozorava”, kazao je Medak.

Šostar: Situacija je loša, sredinom studenoga može biti i gore

Naglašavajući kako su ugostitelji i obrtnici uvijek bili ponos Zagreba, Šostar je na konferenciji za medije poručio da svako radno mjesta treba sačuvati da se nekako preživi do proljeća i dolaska cjepiva, koje očekuje, kako je dodao, iza Nove godine – u siječnju ili veljači.

„Brojke zaraženih nisu u Zagrebu dobre, procjenjuje se da će biti i lošije sredinom studenoga, ali za sada uspijevamo još držati sve pod kontrolom. No, na žalost, očito smo smo jako blizu da će se morati puniti i Arena, gdje je sve spremno, jer u Fran Mihaljeviću nema više slobodnog kreveta, a i u KB Dubravi je tek još nekoliko slobodnih”, naglasio je Šostar.

Kazao je i da sada imamo i tzv. mini epdemije u obiteljima, kada se od jednog zaraženog širi na druge članove, ocjenjujući da „ipak broj oboljelih u Hrvatskoj još nije kritičan, imamo dosta respiratora, ali ako ne budemo pazili, doći ćemo u goru situaciju”.

Odgovarajući na upit, kazao je da je na radiju čuo da je Ivica Lukšić postao ravnatelj KB Dubrava, a o jučerašnjem prosvjedu u toj bolnici da je „od 2500 zaposlenih vani jučer bilo oko 200, i ne možemo birati, Ministarstvo je tu bolnicu izabralo da bude covid bolnica”. Najavio je i da bi se od petka u Zagrebu moglo početi testirati brzim testovima koji su „95 posto pouzdani”, i to isključivo one koji imaju simptome i u covid ambulantama, dok PCR test ostaje i dalje jako važan za one koji nemaju simptome.

Na pitanje da komentira što je šest liječničkih udruga od Vlade danas zatražilo jače mjere, Šostar je kazao da „nam se neće dogoditi Italija i da će ljudi iz nacionalnog stožera donositi prave mjere, što nije lako jer tu treba naći balans”.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno