Subota, 23 rujna, 2023

Turistički sektor ulazi u okvir novih mjera. Cilj je povećati broj poslodavaca koji se uklapaju

Potpore će ovisiti o padu prometa, za kraće radno vrijeme iznos do 2.800 kn.

Premijer Andrej Plenković predstavio je nove mjere za pomoć poduzetnicima koje, između ostalog, uključuju još kraće radno vrijeme i širi opseg usluga na koje se mjere odnose.

“Cilj je da mjere pojednostavnimo i omogućimo da se u određenim područjima proširi opseg poslodavaca i grana koje će njima biti obuhvaćene”, rekao je Plenković.

Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena od 70 posto, smanjuje se dokumentacija koju treba podnijeti, a maksimalna mjesečna potpora po radniku raste na 2.800 kuna. Druga mjera odnosi se na uvođenje stupnjevanja potpore u skladu s padom prometa. “Primjerice, potpora od 2.000 kuna po radniku za pad prometa od najmanje 40 posto”, rekao je Plenković dodavši da stupnjevanje ide do 4.000 kuna, i to u slučaju kad je pad 60 i više posto.

“Korisnici potpore oslobađaju se i plaćanja doprinosa. Ostavljamo iznimku za sektore kojima je rad ograničen odlukom Stožera civilne zaštite, poput, primjerice, sektora usluga hrane i pića. Oni će vidjeti što im je povoljnije”, rekao je Plenković.

Od sada na potpore mogu računati i sektori biljne i stočarske proizvodnje, ribarstvo te usluge povezane s putničkim i vodnim prometom, čime je obuhvaćen i povremeni prijevoz.

Mjere su počele 1. listopada

Upitan hoće li gospodarstvenici koji se koriste Vladinim mjerama smjeti otpuštati radnike, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je kako će danas od sindikata zaprimiti prijedloge u vezi s otpuštanjem te da je stav Vlade kako oni koji otpuštaju radnike ne mogu biti korisnici potpora.

“Generalni smjer, koji smatramo pravilnim, jest da, naravno, za one djelatnike za koje se mjera koristi, ne može doći do otpuštanja. Jedan dio neslaganja između dvaju zastupnika interesa jest u tome je li dopušteno poslovno uvjetovano otpuštanje radnika, a to ćemo dogovoriti ovih dana”, rekao je Aladrović.

Mjere se primjenjuju od 1. listopada do kraja godine, a prema izračunima Vlade, ukupan bi  trošak svih mjera trebao biti između 300 i 350 milijuna kuna.

“Pokazali smo koliko smo učinili za očuvanje radnih mjesta za naše sugrađane i zaposlenike u privatnom sektoru. Vlada je učinila sve da naši građani dobivaju plaće. Uspjeli smo i da turistička sezona bude solidna i pritom zadržali optimistične trendove kreditnog rejtinga i pogleda prema eurozoni”, rekao je Plenković.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno